perjantai 2. toukokuuta 2014

Ostetaan / myydään / vaihdetaan / varastetaan

Olin vuosia sitten Billnäsin puutarhamessuilla ja joen toisella puolen näin jotain tapahtumaa. Se oli ensimmäinen kerta, kun tutustuin Klorofyllin taimenvaihto tapahtumaan.
Intohimoiset harrastaja olivat kokoontuneet vaihtamaan ja myymään kotinsa taimia. Erikseen oli taimiparkki, jossa etukäteen varatut taimet odottivat noutajaansa.

Olin tietenkin vähän myöhässä, mutta ostin kuitenkin 10 eurolla laatikollisen sekalaisia taimia. Osa ihan perusjuttuja, osa todettu varsinaisiksi riesoiksi ja osasta tuli varsinaisia lemmikkejä. Muun muassa nämä ovat ensimmäisen taimenvaihtopäivän saaliita.


Helminukkajäkkärä


Malva Alba


Lehtoukonhattu
Malva


 
 
Kohta on taas  taimenvaihto tapahtumien aika ja "Fylliläiset" järjestää tapahtuman, johon ainakin olen menossa mukaan. Minulta vaihtoon menee lähinnä hyötykasveja ja niitä punaisia Akileijoja, jonka sain naapuriltani viimevuonna. Sain siemenet itämään todella hyvin ja taimia on lähes 60 kpl.!!!
Olenkin jo etukäteen varaillut ihania taimia itselleni, jotka voin sitten noutaa taimiparkista.
Mukana on erilaisia ruusuja, erikoisempi rusehtava iiris, kuunlilja ja ruso- ja tiikerinliljaa. Ja mitä sitä nyt vielä ehtiikään tulla tarjolle.
 
Lisäksi Maatiainen Ry:llä pitäisi olla taimenvaihto-päivä toukokuun lopulla Helsingissä. Sinne täytyy mennä myös, jos vain aikaa on. Olivat kovin kiinnostuneita tästä punaisesta Akileijasta. Ehkäpä sieltä löytyy, joku harvinaisuus vaihdossa!
 
Muutenkin minusta on mielekkäänpää vaihtaa/ostaa /löytää vanhoja kantoja, jotka tietää kestävän varmasti Suomen koleat ilmat. Olen siirtänyt myös luonnosta luonnonkukkia, ihan Viroa myöten, pihaani. Myös tienvarsilta ja ojista löytyy mitä hienoimpia viljelykarkulaisia ja luonnonkukkia. Autoni perusvarustuksiin kuuluukin pieni kenttälapio ja isohko jätesäkki tätä varten.
Viimeksi sain äidiltäni sinivuokko tuppaita. Toivottavasti ne lähtevät kasvuun ja leviävät pihaan.
 
Esimerkiksi nämä olen löytänyt tienvarresta.
 
 
Maariankämmekkä
Rantalaukkaneilikka ja Hopeahärkki 


Ei muuta kuin kaikki mukaan taimia vaihtamaan! 

7 kommenttia:

  1. Ei huonoja taimia kympillä! Mäkin ottaisin alban malvan ja helminukkajäkkärän enemmän kuin mielelläni. En tajua miksi en saa aikaiseksi mentyä vaihtajaisiin. Mä kyllä vaihdan naapureiden kanssa taimia mikä toimii myös hyvin.

    Nuo luonnosta poimitut ovat kinkkinen juttu... Mäkin näin pientareelle levinneen varjoliljan, mutta periaatteessa pitäisi olla maanomistajan lupa. Toisaalta nuo kasvit saattavat mennä esim työmaanalle (kuten usein käy sinivuokolle) mikä on aivan turhinta haaskuuta. Todennäköisesti mäkin oisin ton rantalaukkaneilikan poiminut parempaan talteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on siis poimittu ihan ison tien laidasta ja lähettyvillä ei ole ollut asutusta, eli levinneet jostain varmaan lintujen mukana. Olen itsekin harmitellut, kun yhteen tienvarsirinteeseen kasvoi joka kesä unikoita, mutta joku oli käynyt ne keräämässä sieltä. Tällaisista ei niin näkyvistä ja todella runsaista kasvustoista, niin käyn kyllä verottamassa, mutta esim. autiotalojen pihoilta en kehtaa käydä ottamassa mitään. Jokainen toimikoon omantunnon mukaan.
      Mutta taimi vaihtareita suosittelen kaikille. Se on ihan laillista. ;D

      Poista
  2. Myös monet omakotiyhdistykset ja erilaiset paikallisseurat järjestävät taimivaihtoa eli kannattaa itse kunkin seurata oman paikkakuntansa lehtiä ja ilmoituksia.

    VastaaPoista
  3. Tuota en olekaan hokannut, hyvä huomio, between! Nyt ilahduttamaan itseään ja muita, hienoilla löydöillä!

    VastaaPoista
  4. Täälläpäin en ole kovin innostunut taimienvaihdosta, sillä mukana voi saada myös lehtokotiloita tai ainakin niiden munia... Muuten olisin kyllä.

    VastaaPoista
  5. Täälllä ei ole taimenvaihtoa. Olen ollut harmissani sen tähden. Silloin aikanaan kun asuin Tukholmassa siellä meidän asuntoalueella oli sellainen kesäperinne. Kesäkuun ekalla viikonlopulla jokainen vei postilaatikkonsa juureen perennana taimia ja niitä sai sitten ottaa kuka halusi. Näin perennat vaihto omistajaa. Noihin kotiloihin ym. auttaa se että ottaa taimen pois purkista ja huuhtelee hvyin toluvedessä. Sen jälkeen olen istuttanut ne ruukkuun uudestaan pariksi viikkoa ja vasa sitten kun ne on juurtunu taas uudelleen hyvin olen istuttanut maahan. Täällä nykyisellä mökkialueella ei vaihtoa voi harrastaa juurikaan kun täällä ei ole kovinkaan montaa puutarhainnostunutta. Yleensä se on niin että minä lahjoitan taimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva tapa teillä siellä Ruotsissa! On mukavaa, kun naapurusto on aktiivinen.
      Kuules mummeli, liity mukaan Klorofylli sivuille, siellä ilmoitellaan mm. järjestettävistä taimivaihdoista ja muista tapahtumista ympäri Suomen. :D

      Poista



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)