keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Vuoroviljely ja kasvikaverit


Kuulin radiossa mielenkiintoisen keskustelun vuoroviljelystä ja kasvikumppaneista. Vuoroviljely on minulle tuttua puuhaa, mutta kasvikumppanit ovat kyllä aika tuntemattomia minulle. Mutta kertaus on opintojen äiti, joten tässä vielä kerran asiasta.

Saman kasvilajin kasvattaminen samassa paikassa peräkkäisinä vuosina voi aiheuttaa maan väsymistä, josta ennen pitkää seuraa sadon pieneneminen lannoituksesta huolimatta. Maan väsyminen ilmenee myös ravinteiden puutoksena sekä kasvitauteina. Usein myös erilaiset kasvintuhoojat lisääntyvät, ellei kasvien kasvupaikkoja vaihdeta. Näin ollen kannattaa käyttää vuoroviljelyä, joka ei ole vaikeaa.

Itse olen pyrkinyt omalla maalla, jonkintasoiseen neljän vuoden viljelykiertoon, joka on yleisesti suositeltu. Pidänkin kirjaa kuvien avulla, mitä missäkin laatikossa olen minäkin vuonna viljellyt. On turha kuvitella, että muistaisin seuraavana vuonna mikä missäkin oli, saatika kahden vuoden takaista järjestystä. Varsinkin, kun vaihtaa vielä lajikkeita.

Eli olen toteuttanut kiertoa siten, että ensimmäisenä vuonna laitan viherlannoituskasvit ja näille vielä hyppysellinen hevosenlantaa.  Näitä ovat esim. pavut, herneet ja muut palkokasvit. Nämä antavat vielä lisää typpeä maahan ja näin lannoittavat vielä lisää.
Toisena vuonna kasvatan laatikossa vahvan maan kaipaavat, kuten kaalit ja sipulin.
Kolmas menee keskivahvan lannoituksen tarvitsevilla kasveilla, jotka ovat lähinnä juureksia  ja viimeisenä laihan maan kasvit, kuten salaatit, maustekasvit, tilli ja retiisi.
Tämän jälkeen homma alkaa taas alusta.

On tärkeää, että oikeat kasvit päätyvät oikein lannoitettuun maahan, koska sillä on suuri merkitys kasvulle ja maulle. Tämän opin kantapään kautta, kuten että esimerkiksi  retiisin laittamimen vahvaan, vastalannoitettuun maahan, kasvatti vain lehtiä, mutta ei antanut laisinkaan satoa.

Jos ja kun vuoroviljely asia tuntuu olevan hallussa, voi haastetta lisätä pykälällä.
Mielenkiintoiseksi viljylystä tekee kumppanuuskasvit.
Kumpanuuskasvit tukevat toisten kasvua ja auttavat kehittämään makua, suojaavat tuholaisilta ja taudeilta. Ollaanhan sitä kuultu, että samettikukat häivyttää voimakkaalla tuoksulla tuholaisia ja messuilla kuulin (lisäksi opin kantapään kautta), että tomatti ja kesäkurpitsa ei sovi lähekkäin viljeltäväksi. Ainakaan kesäkurpitsa ei antanut satoa laisinkaan.

Mutta, kun googletin asiasta, sieltähän tupsahti mitä mielenkiintoisimpia juttuja. Parhaimman sivuston tarjosi Hyötykasviyhdistys, jolta löytyi kattava luettelo kasvikumppaneista. Ne mielessä yritänkin tänä vuonna saada kiertoviljely ja kasvikummpanit oikeisiin laatikoihin. Saa nähdä paraneeko maku ja väheneekö tuholaiset. Varsinainen palapeli tiedossa!

Tässä muutama esimerkki kasvikavereista:



HYVÄ kaveri
    HUONO kaveri
   
 Herneet 
 porkkana 
 peruna  
 kurkku
 sipuli
 papu
 tomatti

 Kurkku
 sokerimaissi
 pavut
 herneet
 kaalit
 peruna
 retiisi

 Lanttu   
 sipulit
 punajuuri
 tomatti 

 Pavut
 retiisi
 peruna
 kurkku
 kukkakaali
 keltasipuli
 valkosipuli
 punajuuri

 Peruna
 herneet
 pavut
 piparjuuri 
 artisokka
 kaali
 kesäkurpitsa

 Porkkana 
 herneet
 salaatit
 sipulit
 tilli
 punajuuri
 pavut

 Purjo
 porkkana
 salkopapu
 pensaspapu

 Punajuuri
 lanttu
 sipuli
 tilli
 peruna
 pinaatti
 porkkana

 Sipulit
 salaatti
 porkkana
 tilli
 tomatti 
 retiisi 
 pavut
 herneet
 kaalit
 pinaatti

 Tomatti
 persillia
 parsa
 pensaspapu
 paprika
 porkkana
 lanttu
 herne
 kesäkurpitsa 





   



10 kommenttia:

  1. Pitääkin perehtyä tarkemmin kumppanuuskasveihin, hyvää tietoa tosiaan, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaan tutustua. Minäkin ajattelin tosiaan toteuttaa tätä oikein muistiinpanoin tätä kumppanuuskasvi-juttua tänäkesänä.

      Poista
  2. Kiitos tosi hyödyllisestä postauksesta!
    Tämä olisi tärkeä aihe, mutta olen ollut hieman laiska aiheeseen tutustumisessa.
    Hyvä taulukkosi auttaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aloittaa pinenesti ja laajentaa sitä sitten vuosi vuodelta. Vähän niinkuin opetan silmämeikeinteossa; Eka yksi luomiväri ja sen kun hallitsee, lisää seuraava. :D

      Poista
  3. Hieno postaus ja tästä saa moni tarhuri hyvää tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aika jännäähän tuo on ja vaatii kyllä opettelua.

      Poista
  4. Hei tosi hyvä postaus. Mä otan nämä aina huomioon. Samoin käytän kukkakasveja houkuttajina ja harhauttajina, että syötävää säästyy mullekin. Auringonkukka on ihan paras! Kokeile.

    VastaaPoista



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)