lauantai 2. elokuuta 2014

Kadriogin puisto ja palatsi

Matkailu avartaa, kuten on tapana sanoa, joten lähdimme käymään Tallinnassa. Tavanomaisuudesta poiketen, sään ollessa mitä mainoin, kävimme shoppailun sijasta harrastamassa hieman kulttuuria Kadriogin puistossa ja palatsissa.

Tallinnan matkailun sivut kertovat paikaista seuraavaa: 

"Pietari I alkoi vuonna 1718 rakentaa linnaa, jota keisarinna Katariinan kunniaksi kutsuttiin Jekaterinenthaliksi tai Catherinenthaliksi eli Katariinanlaaksoksi (viroksi Kadriorg ’Kadrin laakso’). 

Väliaikaiseksi kesäasunnoksi tarkoitetun palatsin suunnitteli italialainen arkkitehti Niccolo Michetti, joka myöhemmin keräsi kuuluisutta suunnittelemalla Peterhofin linnan. Kerrotaan, että ensimmäiset kivet Kadriorgin linnan alusmuuriin muurasi tsaari henkilökohtaisesti. 
Nyt Kadriorgin barokkilinnaa isännöi puolestaan Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Kokoelma koostuu yli 900 länsieurooppalaisesta ja venäläisestä maalauksesta 1500 – 1900-luvuilta, 3500 graafisesta teoksesta, yli 3000 veistoksesta, pienoisplastiikasta sekä 1600 taideteollisesta esineestä.


Palatsin taakse jäävä ns. yläkukkatarha on äskettäin entisöity 1700-luvun mallin mukaan ja on kesäisin avoinna vierailijoille. "


Hyppäsimme tietenkin raitiovaunusta väärällä pyysäkillä ja lähdimme kävelemään suuren metsäpuutarhan läpi kohti oletettua palatsia. Vastaaan tuli aivan mahtava vesikanaali siltoineen. Metsä oli täynnä jolopuita, kuten tammia, vaahteroita, lehmuksia, erilaisia kuusirykelmiä ja kaiken keskellä puikkelehti kävelyreitit.
Voin kuvitella miten Katariina seurueineen käveli päiväkävelyitä puiston hiekkateillä upeat hameet maata viistäen päivävarjoineen ja kikatelleen. 
Vihdoinkin saavuimme palatsille sivulta. Tämä oli siis yläkukkatarha. Portaikon ylätasanne lupaili jo jotain aivan huikeata. Jättisuuret kukkauurnat olivat tolpanpäissä ottamassa vieraat vastaan ja sen vieressä kulki todella hauska köynnöstunneli. 
Ja kyllä odotus palkittiin, kun tämä huikean kaunis palatsi ja yläkukkatarha avautui koko komeudessaan. Kukkatarhaan oli varmasti vasta vaihdettu istukset, koska olivat todella kauniit ihan lähietäisyydeltäkin. 
Yläpihalta siirryimme palatsin sisälle. Vakituisen näyttelyn lisäksi oli vierailevana näyttelynä silhuettitaiteilija  Eveline von Maydellin näyttely. Todella hämmästyttävän hienoja töitä, kuten alla näkyy.

   Muutamat huoneet eivät olleet vakituisen näyttelyn käytössä vaan säilytetty omassa loistossaan. Alla juhlasali ja huikeat kattomaalaukset. Läkähdyttävän hienoa!Katsottavaa oli niin paljon, että jossain vaiheessa tuli taideähky ja päätimme lähteä kohti Tallinnan keskustaa. Tällä kertaa löysimme pääsisäänkäynnin ja lähdimme sitä kautta pois. Ilokseni vastaan tuli vielä ihana Joutsenlampi ja sen upeat asukit. Tänne täytyy tulla vielä uudestaan, koska paljon jäi vielä näkemättä.

  Suosittelen lämpimästi. 
PS. kuvat aukeavat klikkaamalla suuremmaksi.
Pahoittelut kuvien laatua, oli vaan kännykkä mukana.  
4 kommenttia:

 1. Varmasti aivan upea vierailukohde, tuolla pitäisi itsekin käydä. Ja tosi hienoja kuvia olet ottanut, kiitos jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme olleet niin monesti Tallinnassa, että vanhankaupunki jää lähes joka kerta käymättä nykyisin. Nyt sitten keksin julkisen liikenteen päiväkortin. Päivän bussilipulla pääsee helposti ajalemaan vähän kaupungista ulos ja löytämään mitä mielenkiintoisempia kohteita. Helppoa ja halpaa.
   Kiva, että pidit kuvista.

   Poista
 2. Kuinkahan monta kertaa olen suunnitellut meneväni katsomaan Kadriogia, mutta aina on ollut muka muuta nähtävää. Tuonne pitäisi tosiaankin tehdä ihan oma retki. Kaunista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika. Mäkin olin suunnitellut ties kuinka monta kertaa, että tänne täytyy mennä, ennenkö oikeasti mentiin. Nyt sattui sitten sopiva helle, että ei jaksanut kulkea kaupungilla. Tänne saa hyvin kulumaan puolipäivää, joten kannattaa varmaan yöpyä Tallinnassa, jos mielii jotain muutakin ehtiä näkemään ja tekemään.
   Seuraavaksi täytyy vissiin ottaa itseä niskasta kiinni ja mennä katsomaan tv-tornia. Sitäkin kun on mietitty aika useasti! :D

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)