maanantai 5. tammikuuta 2015

Sesonki avattu

Tulin hankkineeksi viime vuoden puolella siemeniä, joita pitää kylmäkäsitellä, jos haluaa, että ne itävät. Tosiaisia on, että en ole kylmäkäsitellyt yhtäkään siementä vielä tähän mennessä! On tuntunut, että ei oikein löydy sopivaa paikkaa minne käsiteltävät siemenet laittaisi ja niin edelleen. Itseasiassa koko kylmäkäsittelytouhu on tuntunut jotenkin vähän vaivanloiselta.

No nyt kuitenkin päätin ottaa härkää sarvista ja vilkaisin netistä vielä ohjeita kylmäkäsittelyyn. Turvetta tai hiekkaa, joissain hifistely ohjeissa keitettyä vettä, muovipusseja ja jääkaappi. Jep jep. Ei kyllä tule onnistumaan. Tämä jääkaappi kohta on ehkä tökkinyt eniten tässä tuohussa. Ei minulla mahdu siemenet jääkaappiin kuukausiksi!
Jotenkin tämä oli ratkaistava, joten päätin vähän muokata ohjeita. Suunnittelin käsittelyn mieleiseksini ja niin, että oletan sen vastaavan kylmäkäsittelyn tarkoitusta.

Kylvin siemenet kiinalaisesta ravintolasta saatuihin take away-muovilaatikoihin. Kostutin vielä mullan ja laitoin ne puuliiteriin, jossa on sama lämpötila kuin ulkona. Siellä tulee käytyä kuitenkin lähes päivittäin muutenkin, niin tulee sitten seurattua käsiteltäviä siemeniäkin. Laitoin kannet vähän suojaksi, ettei kissat tai muut eläimet hypi laatikoissa. Meidän kissoilla, kun on taipumus löytää juuri ne paikat, minne niillä ei ole mitään asiaa.
Vähän vielä mietetyttää se, että ovat ikkunalaudalla. Taidan käydä siirtämässä ne pois ikkunan luota. Aurinkohan alkaa pian lämmittää tuota kohtaa ja katkaisee käsittelyn liian aikaisin.
Käsittelykokeiluun pääsivät seuraavat siemenet:

Huhtakurjenpolvi
Ehkä haastavin näistä, koska kylmäkäsittelyn lisäksi vaatii 40-45 asteen lämmön itääkseen. Säästin muutaman siemenen ensivuoden yritykselle, jos tästä ei tule mitään. Onnistuessa tästä tulee kukka metsäpuutarhaan. Ehkäpä lämpimän kiviröykkiön suojiin.

Mooseksenpalavapensas
Tässä toinen haaste, joka voi olla vaikea saada onnistumaan. Ja tämä kasvi vaatii pitkää pinnaa, jos kukinta alkaa vasta muutaman vuoden päästä isutuksesta. Toivotaan, että odotus palkitaan. Tämä pääsee myös metsäpuutarhaan.

Köynnöspinaatti
Vaikuttaa haastavalta kasvatettavalta. Tuntuu olevan nirso paikain suhteen. Äärimmäisen hallanarka ja sitähän meillä piisaa. Viihtyessä rönsyilee rikkaruohoksi saakka. Nämä siemenet ovat olleet minulla viimevuodesta saakka, joten itävyys on voinut heikentyä. Katsotaan lähteekö itämään laisinkaan.

Tiikerinlilja
Tämähän periaatteessa tarvitsee kylmäkäsittelyn, mutta hölmönä luin vasta nyt, että se kasvaa 4-5 vuotta sipulia, ennenkuin mitään muuta tapahtuu. Liian pitkä aika minun kärsivällisyydelle, siemenestä kasvatettavaksi. Joten kevällä lykkään siemenet kukkapenkkiin. Saavat sitten kasvaa siellä ja ottaa sen ajan kuin tarvitsevat.

Maurinmalva
Tämähän ei varsinaisesti mitään kylmäkäsittelyä tarvitse, mutta näistäkin siemenistä osa meni multiin. Säästin osan siemenistä, joten voin vielä kylvää kesäällä uuden satsin, jos nämä nyt epäonnistuvat.

8 kommenttia:

 1. Hih, nyt se on sielläkin sitten multapussi korkattu! Onnea uudelle vuodelle ja menestystä kylvöksille! Kuinkahan monta vuotta mä olen odotellut varjoliljojen kasvua siemenestä?? Pienet vihreät aina vilauttaa kesäisin, ehkä ne joskus kukkii:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Täytyisi joskus vähän malttaa lukea infoa kasveista ennenkuin suin päin lähtee siemenkasvattamaan. Onneksi löytyy ihan kukkivakin versio tuosta tiikerliljasta. Saan nautiskella siitä.

   Poista
 2. Ahaa, kauden avaus suoritettu. Maurinmalvan olen onnistunut kasvattamaan ja kukkimaan jo kahtena kesänä ihan ilman kylmäkäsittelyä. Se ei taida sellaista tarvita, kuten mainitsitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liian innokkaana tuli tosiaan heitettyä Maurinmalvan kanssa multiin, mutta eipä siitä varmaan haittaakaan ole. Luin joskus netistä, että joku harrasti kylmäkäsitteylyä kaikille istuttamille siemenille. Onneksi jäi siemeniä jäljelle jos nämä nyt menee piloille.

   Poista
 3. Jestas, 4-5 vuotta sipulin kasvatusta! Tosin itse odotin kaksivuotisen rohtosormustinkukan kukintaa ainakin kolme vuotta. Monena vuonna olen sitä kylvänyt ja viime vuonna vasta sain ensimmäiset kukat, oletettavasti sitä on nousemassa tulevina vuosina vähän jokapaikasta... Jaa miten niin kärsimätön sielu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kohta sulla on Rohtosormustinkukka pelto. Ne kun on muutenkin aika äkäsiä leviämään. Mulla ainakin lähtenyt yhdestä taimesta leviämään vähän sinne sun tänne. Sama vika rahikaisella; en jaksa odotella pitkää aikaa ja siitä syystä osa kukista on joutunut " ei hankittavien tai ei ainakaan siemenstä" listalle. Tervetuloa lukemaan juttujani taas uudestaa.

   Poista
 4. Kylmäkäsittelyn voi tehdä siemenille myös kylvämällä ne syksyllä suoraan ulos, joko laatikkoon tai suoraan kasvupaikalle. Mooseksenpalavapensas on melko hidaskasvuinen, mutta sen kasvua ja kukintaa kyllä kannattaa odottaa. Onnea siemenkasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että siemenet voi laittaa suoraan pihalle, mutta tämä on hauskempaa. Sitä paitsi nyppisin pienet alut kuitenkin keväällä rikkaruohoina! :D

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)