lauantai 14. helmikuuta 2015

Chilit multaan

Näinhän tässä kävi. Kirjoitin  hienon tekstin chileistä, ja korjatessani tekstiä, poistin vahingossa koko tekstin ja ennenkuin ehdin palauttaa sen, kone olikin jo automaattitallentanut tyhjän sivun ja palautus ei enää onnistunut. Hieman ärsyttävä.

Joten eikun uutta kirjoittamaan.
Ihan ensimmäiseksi toivotan kaikki uudet lukijat tervetulleiksi sivuilleni, vaikka nyt onkin vähän hiljaisempaa. Lupaan tekstiä tulevan vähän tiiviinmpään tahtiin taas, kunhan vain pääsen takaisin kotiin ja puutarhapuuhiin.

No siis Chilit... täysin uusi tuttavuus minulle. Naapuri kasvatti viime vuonna chileja ja kipinä tarttui myös minuunkin,  joten tänä vuonna päätin kokeilla itsekkin chilin kasvutusta. Eihän sitä kehtaa loputtomiin käydä naapurin kasvihuoneessa poimimassa valmistuvaa chilisatoa, vaikka luvan sainkin.
Kuten aina, uuden lajin eteen tullessa pyrin ottamaan asiasta mahdollisimman paljon selvää, jotta välttyisin hölmöimmiltä virheiltä.

Löysinkin netistä muutaman todella hyvän sivuston, jotka on erikoistunut chileihin. Sieltä löytyi valtavat määrät tietoa ja neuvoja chilien kasvattamisesta ja sitten niitä chilin siemeniä. On eri erimakuisia, kokoisia ja näköisiä chilejä.

Yleisin kaupoissa myytävä chililaji on Capsicum annuum, johon kuuluu mm. Paprika, Jalapeño, Cayenne ja Pepperonit. Ne ovat suhteelisen helppoja kasvatettavia ja satoisia ja siten sopii loistavasti tällaiselle aloittelijalle, kuten minä. Hankin itselleni seuraavat chilit: itselleni miedon Lord Nelsonin Capsicum annuum "Lombardo" chilin, sellaisen keskiverto tulisen chilin Capsicum annuum "Hungarian Yellow hot wax" ja miehelleni tulisen Capsicum annuum "Cayenne" chilin. Viimeisen chilin nimen epätietoisuuden syy selviää alta kuvista. Muistaakseni oli aika peruschili. 


Kuvat Lord Nelson ja Seemnemaailm
Haastetta haluavat voivat istuttaa Capsicum chinense lajin chilejä joihin kuulu esim. Habanerot tai Capsicum frutescens lajin chilin, kuten Tabascon. Ja sittenhän lyöytyy vielä villichilejä ja muutama muu laji, joihin en itse ainakaan toviin aio kajota. Tarjolla on siis valtavat määrät makuelämyksiä.

Chilit tulee idättää tammi-maaliskuussa ja nyt minulla on vapaapäivä, niin laitan ensimmäiset siemenet multiin. Itse käytän tavallista taimimultaa, mutta todelliset chilin harrastajat pitävät enemmän turpeeseen istuttamisesta. Muuten istuttaminen menee, kuten muillakin siemenistutuksilla; kosteutta, lämpöä ja valoa.

Jännityksellä jään seuraamaan miten siemet itää ja lähtee kasvuun. Ja mikä on mukavampaa kuin pienet vihreät alut, jotka muistuttavat keväästä!




4 kommenttia:

  1. Hei. Kiva kun sinulla on täällä tietoa chileista. Tällaista minäkin aion koettaa tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anneli ja tervetuloa sivuilleni! Kannattaa tosiaan tutustua erilaisiin lajeihin tässä chilihommassa. Periaatteessa kannattaisi kokeilla, joka lajista ensin yksi chili, jotta sopiva maku löytyisi. Sitten siitä lajista testailemaan eri chilejä. Ystäni esimerkiksi sanoi vannovansa nimen omaan Habanero chilin makuun. Ovat hänen mielestään ehdottomasti parhaita tulisuudesta huolinmatta. Mutta kuten sanottu makunsa jokaisella. Voidaan sitten ihmettellä chilien onnistumista täällä netissä! Onnea istutuksille!

      Poista
  2. Sinulla on laadukkaita kuvia blogissasi, ja mikä söötti kissimirri välillä näkyy!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kun tulit lukijakseni! Kuvat otan itse, paitsi tähän juttuun jouduin lainaamaan siemenpusseista kuvat netistä, koska osa omista oli postissa. Tosin ne saapuivat eilen, joten pääsen taas istutus puuhiin.
      Keltainen kisu on Laban, vanhaherra, yksi meidän kolmesta kissasta, joka rakastaa poseerata kameralle. Hänet tunnetaan myös nimillä Fetu, FätBob, Bobben, Slaban Ibrahimovic, jne. Rakkaalla lemmikillä on monta nimeä, vai miten se meni. :D

      Poista



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)