lauantai 21. helmikuuta 2015

Siemeniä multaan


Tänään olen kylvänyt viimeiset helmikuun kylvöt ja maaliskuun kylvötkin pääsi multaan.

Edelliset siemenet ovat lähteneet hienosti kasvuun ja on hauskaa seurata mikä seuraavaksi itää.  Piti oikein tuoda sisälle kasvilamput pikku alkuja varten.

Olen mieltynyt hajakylvöön tiettyjen lajien kohdalla ja kiinalaisesta ravintolasta saadut muovirasiat ovat mitä mainioimpia tähän tarkoitukseen.  Esimerkiksi Basilikan kylvin hajakylvönä ja tarkoitukseni ei edes ole koulia sitä eteenpäin. Näin tein viimevuonna ja sain hienoja puskia, jotka teki valtavan sadon.

Muovirasioihin saa myös istutettua tarkkaan riviin siemeniä. Niistä on sitten helppoa siirtää pikkutaimet omiin ruukkuihin. Olen alkanut pihistilemään kylvömäärällä ja tänävuonna kylvin lähes jokaisesta vihanneslajista vain 5-10 siementä.
Viimevuoden tomatin taimimäärä esimerkiksi oli niin valtava, että osa joutui jopa roskiin, kun en jaksanut enää istutella niitä eteenpäin. Näin ollen 5 siementä per laji riittänee tänävuonna, kun en tarvitse periaatteessa kuin yhden hyvän taimen. Jos joku muu niistä selviää, laitan ne taimenvaihtopäivillä eteenpäin.

Myös kukat tekevät pienen poikkeuksen ja niitä kylvin sen 10-15 siementä. Niistähän on mukavaa saada useampi taimi kerralla istutettavaksi.


Siemenet ojennuksessa


Multiin tänään pääsivät:

-Basilika tumma iso
-Basilika vihreä iso
-Basilika "italiano classic"
-Tomatti "Boloto"  vihreä pihvitomatti
-Tomatti "Black Cherry" tumma kirsikkatomatti
-Tomatti "Black Pear" musta luumutomatti
-Tomatti "Black Prince" tumma pihvitomatti
-Ananaskirsikka
-Kasvihuonekurkku "Saladin F1"
-Akileija "Yellow Star"
-Akileija "White Star"
-Akileija "Mc.Kana" sekoitus
-Akileija "Blue Angel" japaninakileija
-Akileija lohenpunainen oletettavasti Mc.Kana
-Akileija "Russian size Yellow"
-Phlox drummondi "Twinkle Star Mix"


Kiinakippoihin mahtuu paljon
Pöytätila alkaa olla jo kortilla ja ollaan vasta maaliskuun istutuksissa. Huhtikuussa voin jo onneksi siirtää taimen viherhuoneeseen, jossa on ihan toisella tavalla tilaa. 
Näin tämä sesonki taas etenee!

17 kommenttia:

 1. Sinulla on kylvökset jo hyvällä mallilla. Minäkin olen suosinut tuota hajakylvöä ja esim. samettikukat olen jopa siirtänyt suoraan ilman koulimista (karaisun jälkeen) pieninä tuppaina suoraan avomaalle. Samettikukista on näinkin toimien tullut todella tuuheita ja runsaasti kukkivia lannoituksen avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä hajakylvö on kyllä tosiaan kätevä tapa kasvatella ihanuuksia pienellä vaivalla. Hyvä idea laittaa nuo samettikukat samalla tavalla. Täytyy kokeilla!

   Poista
 2. Ihania pieniä taimia siellä jo pilkistelee. Minäkin kylvin basilikat ja ajatuksena myös, ettei tarvitse koulia vaan siirrän sitten suoraan ulos ja kasvariin. Tomaatit kylvän vasta maaliskuun puolessa välissä, kun meillä pääsee niin myöhään laittamaan kasvihuoneeseen, ehtivät kasvaa muuten liikaa sisällä. On tämä ihanaa aikaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänävuonna minulla ei ollut vaihtoehtoa Maaliskuun kylvöjen kanssa; ne oli joko laitettava nyt tai sitten vasta huhtikuussa. Se olisi jäänyt auttamatta liian myöhäiseksi. Viherhuone antaa vähän armoa sille, vaikka taimet kasvaa isoiksi.

   Poista
 3. Hienot kylvörivistöt. Taidankin kopioida sinulta tuon hammastikkuidean, kiitos vain. Eipä tosiaan niitä siemeniä kannata ylenmäärin kylvää, jollei ole kuitenkaan tilaa niitä mihinkään istutella. Sitä vain tuppaa aina siinäkin hommassa mopo karkaamaan käsistä. Ja sitten on sitä "jos ne ei kuitenkaan idä" -ajattelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Olenkin muutaman vuoden nimenomaan keskittynyt tuohon itävyyteen. Omalta kohdalta olen huomannut että lähes joka ikinen siemen jonka multaan laitan itää. Näin ollen päätin minimoida kylvöt. Tosin täytyy ottaa kuitenkin huomioon välillä tuo "jos ne ei idä" ajattelu, kun näin nämä siemenpussit riittävät vuosiksi eteenpäin.

   Poista
 4. Olen myös yrittänyt kylvää hieman maltillsempia määriä siemeniä, kun tota tilaa/valoa ei ole hirveästi ja kun siemeniä on hommattuna taas enemmän kuin tarpeeksi..Akileijat on mun ehdottomia lemppareita. Niitä on montaa kylvössä, toivottavasti itävät kans :) Täältä löytyikin kaikkea niihin liittyvää kivaa, joten liityin lukijaksi! Tervetuloa sinullekin kurkkaan minun blogiini joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja ihanaa, että tulit lukijakseni. Akeileijat ovat minunkin lemppari kukkia, kuten varmaan saattaa kuvista näkyä.

   Poista
 5. Kumpa malttaiskin pysyä noin tiukkana ja laittaa vaan muutaman siemenen. Aina tulee laitettua enemmän, kun epäilee jos eivät vaikka idä tai tulee muu tuho. Osa siemenistä on niin surkean pieniä, että niitä holahtaa kylvöastiaan paljon enemmän, kuin pitääkään esim. Leijonankidat on hankalia kylvää, samoin petuniat ym. Lobeliat kylvän pieniin kasoihin , joista nosta lusikalla isompaan purkkiin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet ovat kyllä haaste saada yksitellen istutettua. Olen tosin havainnut helpoksi konstiksi ottaa kostutetun grillitikun ja sillä poimia siemeniä pussista. Harvoin tulee montaa kerrallaan tällä konstilla. Kokeileppa tätä.
   Ja tervetuloa lukemaan muuten sivujani!

   Poista
 6. Mikä ilo silmälle onkaan kylvöksesi!
  Kaikki on niin järjestelmällisesti omissa riveissään ja nimilaput selkeästi esillä.
  Ehkä se salaisuus onkin juuri se, että jokaista siementä on vain muutama. Itse olen laittanut aina samaa siementä samaan kippoon. Totta on, että sitten niitä taimia nousee järjettömät määrät. Mihin ne oikein mahtuvatkaan!
  Minulla on tuo kylvöhomma vielä edessäpäin, joten voisin vähentää nyt tuota siementen määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Välillä ihmettelen itsekkin tätä järjestyksen määrää näissä istuksissa. :D

   Suosittelen lämpimästi pienemmän siemenmäärän kylvöä. Säästyy aikaa ja vaivaa. Periatteessahan pikkuruiset taimet saavat heti enemmän tilaa itselleen kasvaa ja eivät tarvitse kisata kilpasisarusten kanssa paikasta auringon alla. Ekäpä tämä nimenomaan voimannuuttaa ne heti alusta. Kokeile vaikka muutamalla varmalla kasvilla ensin.
   Hajakylvöä käytän lähinnä tupaskasvatukseen, jolloin en edes kouli istuksia. Näissä vahvin voittakoon.

   Poista
 7. Täältä tullaan vastavierailulle Toimelasta. Kiva kun kävit sinäkin. Siemenkylvösi ovat jo hyvällä mallilla. Itselläni vielä alkutekijöissä. Tuo oli kiinnostava tieto, että basilikasta saa hajakylvöllä puskan. Toimisikohan myös oreganolla? Olen vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa kylvämässä yrttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukavaa Tuulevi! Toivottavasti löydät sivuiltani jotain muutakin infoa ja inspiraatiota.
   Oregano kyllä leviää ihan riesaksi asti valtaviksi pöheiköiksi. (Tai ainakin meidän pihalla). Tuuheuttahan tuodon basilikaanhan saa sitten reippaalla latvomisella, jota syntyy ahkerasta käytöstä. Yrtit on aika iiseja kylvettäviä ja mikä on ihanampaa kuin omat tuoreet yrtit. Ja niitähän voi sitten pakastaa talvenvaralle!

   Poista
 8. Mulla ole koskaan noin siistit kylvösysteemit. :D

  VastaaPoista
 9. Wau, mitä kylvöjä :) Todellakin hienot kylvösysteemit - toimii hyvin kun on noin paljon lajeja.

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)