perjantai 26. tammikuuta 2018

Tontti suurennuslasin alle

Paljon mielenkiintoista kirjallisuutta.
Näistä saa paljon  ideoita. Taustalla itärajan ylikasvanut kuusiaita.

Nyt, kun kaikki on lumen peitossa ja poikakin alkaa nukkua kohtuullisen reippaita unia, aikaa jää pihan toimintojen suunnittelemiseen.
Edelleen on suuri arvoitus mitä kaikkia kukkia puutarhassa kasvaa, mutta suuret linjaukset alkaa hahmottua mielessä. Onneksi apuna on valtava määrä loisto kirjallisuutta käytettävänä, josta voi hakea inspiraatioita ja vaihtoehtoja.


Pohjapiirustus toiminnoista vuodelta 1968


Alkuperäisestä pihasuunnitelmassa näkyy miten toiminnot on jaettuna pihalle. Tämä järjestys ei ole muuttunut mitenkään 50 vuodessa! Jopa piirustuksen puut ovat vielä paikallaan. Ja täytyy myöntää, että tämä toimii vieläkin ja suunnitelmissa onkin, että tätä ei ole tarkoitus kovinkaan paljoa muuttaa. Kuva on asettunut ilmansuuntien mukaan eli pohjoinen on ylhäällä, etelä alhaalla. Oleskelupiha voisi olla aurinkoinen tämän osalta, mutta nyt pihaa varjostaa valtavat puut. 
Muuten kartta ei pidä paikkaansa. Kyseiset tiet eivät ole olemassa, vaan Ratatie on pieni kävelypolku, idässä aukeaa kävelytien takana pellot ja lännen ja etelän puolella on naapurin talot. 
Eli karkea sunnitelma on säilyttää toiminnalliset paikat ja lisätä muutama lisää. Nurmikko tulee uusia kauttaaltaan ja puita täytyy kaataa runsaasi ja rehevöityneet kukkapenkit muokata. 

Tontti kaartaa etupihalla hieman viistoon jättäen yläkulmaan aika pienen piha-alueen ns. Ratatien puolelta. Etupiha on aika minimaalinen nykyaikaan ja autojen määrään. Autokatos on näppärä, mutta jos pihalle ajaa toinen auto, katoksesta ei enää pääse pois. Näin ollen olen ajatellut, että olisi hienoa, jos talon eteen saisi rakennettua autotallin tai autokatoksen. Valitettavasti tontti ei riitä siinä kohtaa rakentamiseen, joten minun pitäisi saada kaupungilta lohkottua pienen kolmion Ratatieltä, joka on tällä hetkellä hoitamatonta vesakkoa. Näin tontti olisi suorakulmainen ja saisin tarvittavat neliöt sääntöjen mukaiseen autotallin rakentamiseen. 
Tällöin koko etupiha laajentuisi autoille, parkkipaikoille ja vastaavalle. Tämän jälkeen etupihaa olisi tarkoitus rajata jollain kauniilla puuaidalla ja laittaa muutaman täsmäkukkapenkin.  
Mutta nyt vauvan ja vaunuttelu aikana, asiat täytyy tehdä tärkeysjärjestyksessä ja etupihan käytävät ovat kunnostettava ensitöiksi, mutta kuitenkin silmällä pitäen mahdollista muuta etupihan tulevaa kunnostusta. 

Myös itäpuolelle haaveilen isompia muutoksia. 
Löysin vanhoista papereista sopimuksen, jolla vanhat omistajat olivat lunastaneet pienen osuuden itärajalta ja näin ollen tonttin itäraja on noin 10 metriä kauempana, kuin mitä vanha kuusiaita antaa ymmärtää. Tämä antaa mahdollisuuden kaataa vanhan ylikasvaneen ränsistyneen kuusi rivistön ja kaikki muut roskapuut. Sen jälkeen avo-ojan voisi täyttää ja istuttaisin uuden kasviaidanteen oikeaan tontin rajaan. Aita saisi olla noin parin metrin korkuinen, jolloin aamuaurinko valaisisi tämän osan pihaa, mutta pellonreunalla kulkevalta kävelytieltä ei näkisi pihalle. 

Itäpihaan, joka on lähinnä kuollutta nurmikkoa ja juurakkoa, ajattelin reilunkokoista kuivaustelinettä ja tamppaustelinettä. Pyykkituvan seinästä olisi mahtavaa saada kulku tälle pihalle ja ehkäpä pieni terassi saunasta vilvoittelullekkaan ei olisi pahasta. Vanha pihasauna saa nyt vielä ainakin toistaiseksi toimia puuliiterinä. 

Kartalla näkyvään puutarhaosaa muuttuu siten että sinne tulee pikkumiehen eli lempinimeltä Jujun oma leikkipaikka-alue. Alueella on jo hiekkalaatikko, joka tosin kaipaa kohennusta. Myös keinu ja liukumäki voisi olla jossain vaiheessa hankintalistalla. Ja niin, se pakollinen, tramboliini. Leikkimökki on vanhempien haaveissa ja kahden ison tammen välissä on kivetetty alue aikuisten keinulle ja pöydälle. Siinä on mukava seurata Jujun puuhastelua.  


Elias a.k.a Juju 
            

Muuten kasvimaa ja hyötypuutarha pysyy samoilla paikoilla, kuten myös oleskelupiha altaineen. Kaikki vaatii kuitenkin todella isolla kädellä kunnostusta. Avaan niiden tarkempia suunnitelmia myöhemmin. Ensin isot linjat kuntoon.  
  


10 kommenttia:

 1. Monet kunnat suhtautuvat hyvinkin myönteisesti pienten plänttien lunastamiseen. Kannattaa rohkeasti kysyä.
  Suloinen pikkuinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tosiaan ensiviikolla soitella ja kysellä, jos pläntin saisi lunastettua kohtuulliseen hintaan!

   Poista
 2. Samaa mieltä kuin Between. Kannattaa kysellä. Ihana söpöliini! Mukavaa viikonloppua! PS. Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolla tulee rakennusmestari ilmeisesti käymään joten voin ehkä avata keskustelun hänen kanssa. Ehdottomasti käyn osallistumasta kisaasi!! Rauhallista sunnuntaita.

   Poista
 3. Toivottavasti saatte kaistaleen lunastettua, toisi paljon toiminnallisuutta lisää tontille. Pakko sanoa että huomio kiinnittyi postauksessa kuitenkin suloiseen Jujuun, voi mikä hurmuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meidän Juju on ollut sellainen sydäntensärkijä heti ensiminuteista. Komea on ja niin kilttikin vielä. Jujun ehdoilla täällä eletään tällähetkellä. Näin ollen ei paljoakaan ole aikaa kirjoitellakkaan.

   Poista
 4. yhdyn edellisiin kommentoijiin; toivottavasti saatte lisäalueen itsellenne :) Ihana pikkuinen <3 Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin yhteyttä, mutta vielä täytyy kahlata läpi henkilöitä jotka voisi päättää asiasta. :D Hyvää alkanutta viikkoa sinullekkin.

   Poista
 5. Hyvältä vaikuttavat suunnitelmat. Jossakin aikaisemmassa postauksessa muistaakseni mietit teidän avotakkaa, savuttavako se oli? Meillä kun on talo samaa vuosimallia, niin avotakka oli aivan onneton. Savutti niin paljon, ettei sitä voinut käyttää. Laitettiin sitten kahtapuolta katsottava ja myös kahtapuolta lämmittävä takkasydän. Tosi hyvä ratkaisu. Takkamestari sanoi, että takan tulisija on niin iso suhteessa hormiin, että ilman takkasydäntä ei sitä olisi saanut savuttomaksi. Nyt se jopa hiukan varaakin lämpöä. Terveiset ihanalle pikku-Jujulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, onneton savuttava avotakka. Nuohooja myös sanoi, että takkasydän olisi ehkä parhain vaihtoehto, joten kallistumme mekin sen suuntaan. Nyt vaan on tullut niin paljon yllättäviä menoja talon kanssa, että sen toteutus menee myöhemmäksi. Onneksi on aikaa.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)