sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Kasvikumppaneita ja vihollisia pussikaupalla


No niin! Sieltä ne nyt tuli, postissa ja tuttavan tuomina tuliaisina! Valtavat määrät uusia mielenkiintoisia lajikkeita, niin hyötytarhaan kuin puutarhaan muutenkin.


Kuten aiemmin kerroin, tilasin niin Nelson Gardenilta kuin Seemmailmasta siemeniä istutettavaksi. Ja sitten tuli ne Irakin tuliaiset. Muovikassillinen siemeniä!

Kasvihuoneeseen tilasin herkkuja kasvikaverit muistaen. Nelson Gardenilta tilasin minulle vielä uusia tomattilajikkeita, joista yksi, 'Tiger', on heidän kevään uutuuksia. Niille tilasin kasvikavereiksi Seemmailmasta jättiläisbasilikaa.  Basilika ja tomatti, kun tunnetusti kuuluu rinnakkain niin viljeltäväksi, kuin lautaselle. Myös persilja parantaa tomatin makua, joten hankin myös sitä. Itse suosin lehtipersiljaa, sen hienon pehmeän maun vuoksi. Siitä saa myös mitä maukkaimman peston.
Kurkun rinnalle sopii loistavasti persilja ja tilli. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat kuitenkin huonoja kasvukumppaneita tomatille ja basilikalle, joten ne täytyy istuttaa etäälle toisistaan.

Yleisesti ottaen kannattaa muistaa, että voimakkaasti tuoksuvat yrtit ja sipuli harhauttavat tuhohyönteisiä. Monet yrtit myös parantavat kasvisten makua. Kasvihuone on kuitenkin rajallinen, joten tilan takia täytyy miettiä todella tarkkaan mitä vierekkääin kasvattaa, jotta sato olisi runsas ja maukas. Ulkona asiat ovatkin jo aivan toisin. Tilaa löytyy ja penkkeihin saa istutettua kasvukumppaneita ihan eri tavoin. On myös hyvä muistaa, että kukat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä kasvien lähelle, joten vaikka niitä ei suoraan laittaisi kasvihuoneeseen, niin lähettyville kuitenkin avittamaan pölytystä.


Tässä pieni lista yrteistä ja mitä tuholaisia ja tauteja ne torjuvat
 • Basilika
  -kurkkukasvien härmään, kärpäsiin
 • Iisoppi
  -Etanoihin, kaalikärpäsiin
 • Kirveli 
  -Salaattikasvien sienitauteihin, muurahaisiin, etanoihin, kirppuihin
 • Krassi 
  -Etanoihin
 • Kynteli
  -Mustiin papukirvoihin
 • Laventeli
  -Lehtikirvoihin ja muurahaisiin
 • Mintut
  -Kaalien tuholaisiin (kirppoihin ja kaalikärpäsiin), muurahaisiin
 • Piparjuuri
  -Koloradokuoriaisiin
 • Salvia
  -Porkkanakärpäsiin, etanoihin, kaalikärpäsiin
 • Tilli
  -Lehtikirvoihin, kaalikärpäsiin
 • Timjami
  -Etanoihin, kaalikärpäsiin
 • Valkosipuli
  -Ruusun härmään, yleinen suojavaikutus erilaisia tuhohyönteisiä vastaan, nematodeihin, sieni- ja bakteeritauteihin
Muista myös siemenarvonta!

Blogiyhteistyö
Nelson Garden

  

7 kommenttia:

 1. Olen joskus kokeillut 'Tiger'-lajiketta mutta minusta se oli mauton, tosi moni on taas kehunut. Samettiruusu on hyvä ötököiden torjuja kasvihuoneeseen, sen jälkeen kun aloin laittamaan on muurahaiset pysyneet poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole testannut tätä Tigeria, kun omat tomattiostokset on aina tulleet muilta mailta. Pitää sitä joskus kokeilla kotimaistakin. Samettirusut on tosiaan tosi hyviä torjuntakasveja niin sisällä kuin ulkona. Mä käytän niitä kaunistamassa hyötytarhan istutusriveissä.

   Poista
 2. Oi mitä siemeniä! Tuo orvokki-kasa näyttää mielenkiintoiselta.
  Hyvä postaus kumppanuuskasveista, pitääkin ehkäpä paneutua niihin hieman paremmin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumppanuuskasvit on kyllä mielenkiintoinen asia, johon kanattaa tutustua. Orvokkiherkut on Seemmailman saldoa. Saa nähdä mitää niistä kasvaa.

   Poista
 3. Kotiloita krassi ei näköjään torjunut. Hyvin kelpasi krassin lehdet kotiloille ja tiiviin kasvuston kupeessa niiden oli mukava lymyillä.
  Tilliä voisikin kylvää lehtikaalin sekaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empiirinen kokemus kertoo tosiaan tosiasiat. Eli krassi maistuu kotiloille. :D Pistetään muistiin.

   Poista
  2. Vielä krassista ja etanoista. Toimiko se sitten houkuttimena, eli kotilot söi krassin, muut säästyivät?

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)