keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Pystykaato
Tästä se alkaa. Pihan todellinen muokkaaminen. Talven mittaan olen suunnitellut jo jonkun verran tulevaa pihaa ja muita tehtäviä asioita talossa, mutta nyt se konkretisoituu. Naapurilla sattui olemaan metsätyöyritys, joten ilman muuta otin häneen yhteyden ja annoin hänelle tehtäväksi kaataa iso vanha kuusi talon kyljestä pois. Sinänsä harmillista kaataa tuollaista tervettä, jylhää puuta, mutta se kyllä varjostaa niin ikävästi tonttia ja rikkoo juurilla pihaa, että se nyt sai luvan lähteä.


Koska puu on niin lähellä taloa ja korkeutta puulla on jo reippaasti yli 20 metriä, niin sitä ei voitu kaataa normaalisti. Onneksi naapuri osaa myös vaativan pystykaadon. Se vaatii tarkkuutta ja kovaa kuntoa. Onneksi hänellä on vakuutukset kunnossa, niin omaisuudelle kuin itselleenkin, jos homma ei menekkään suunnitellusti.

Puu pystykaadetaan seuraavasti. Ensimmäisessä vaiheessa noustaan tarkoitusta varten kehitetyillä kiipeilykengillä ja turvanarujen kanssa runkoa pitkin ylöspäin. Matkan varrella katkotaan oksat, jotka putoavat suoraan puun alle. Lopulta jäljellä on pelkkä runko, joka pudotetaan sopivissa pätkissä puun juureen. Valitettavasti olimme reissussa juuri silloin, kun puu kaadettiin, joten en saanut tapahtumasta mitään kuvia. 

Naapuri vielä katkoi rungon takkaan sopiviksi pätkiksi ja siivosi oksat mennessään. Meille jäi kirveshommat ja halkojen kantaminen kuivumaan ensitalven käyttöä varten. 

Lopuksi vielä, kun lumet ja maa on sula, hän tulee kantojyrsimellä ja poistaa kannon ja isoimmat juuret. Sitten ei muuta kuin nurmikon istutukseen ja nauttimaan uudesta ilmeestä.  
Tältä piha nyt kuitenkin näyttää puun kaadon jälkeen. Valoa ja tilaa! Mikä ihana asia!! Tähän kelpaa suunnitella uutta.
3 kommenttia:

 1. Meidänkin pitäisi vanha puu poistaa pihamaalta, etsin tietoa sitä varten. Hyvä, että naapurissa on ammattimainen puunkaataja. Me ehkä pyydetään useampi tyyppi avuksi, jotta varmasti saadaan turvallisesti kaadettua.

  VastaaPoista
 2. Meillä on sama urakka edessä pihamaalla. Onneksi isä tulee hoitamaan homman ammattikäyttöön tarkoitetulla moottorisahalla niin saadaan katkaisu toteutettua näppärästi. Meilläkin taitaa olla melkein tuo 20 metriä pituutta, joten varovaisena saa olla kaatosunnnan kanssa.
  https://www.osmon-pienkone.fi/kaeytetyt-koneet/ECHO/echo-moottorisahat-ammattikaeyttoeoen

  VastaaPoista
 3. Meilläkin ammattimies kaatoi muutamia puita mökiltämme. Ja kantojyrsimellä poistettiin kannot. Nyt mökin pihalla on enemmän tilaa ja avaruutta.

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)