sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Puutarhatrendit 2018

Kuten muotia, myös pihoja ohjaa jokavuotiset trendit, niin värien muotojen kuin muunkin puolesta.  Tänä vuonna pihoilla vallitsee ekologisuus, ryhdikkäät värit ja taide. Rohkeus yhdistellä pintoja ja struktuureja antaa uudenlaisen ilmeen pihoille. (kaikki kuvat lainattuja netistä)

Värit

Lila, lila ja lila! Lila on in! Sitä on nähty niin kasvivalinnoissa, hyötypuutarhan kasveissa kuin puutarhan kalusteissa. Myös viininpunainen on tämän kesän kuuma hitti. Käytä myös rohkeasti värejä vaikkapa puutarha kalusteissa tai huomioseinämänä. Kasviseinämästä saa huikeita väriluomuksia.

Ekologisuus

ekologisuus näkyy niin rakentaiden ja pintojen luonnollisuudessa, kuin kierrätyksessä ja puutarhanhoidossa. Valitse luonnollinen kivetetty piha, tehomuoviterassien tilaan. Kierrätä vanhoja tavaroita, tee niistä vaikka taidetta, kierrätä sadevesi ja käytä sitä puutarhan kasteluun. Muista pölyttäjät pihoilla ja älä käytä rajuja torjunta-aineita. Käytä luonnollisia puhtaita lannotteita tai ekologisia vaihtoehtoja.

Kuvahaun tulos haulle hyönteishotelli rakentaminen

Monikäyttöisyys

Pienetkin puutarhat saa toisenlaisen käytön, kun ottaa huomioon monikäyttöisyyden. Tilat suurenevat, kun ruokatila /olohuone tuodaan selkeästi puutarhan puolelle esimerkiksi samoilla lattiavalinnoilla tai samanhenkisyydellä sisätilojen kanssa, jolloin saadaan yhtenäinen vaikutelma.  Ruokatilan yhteyteen tuodaan illanviettoon avotulipaikka ja vaikkapa lepotuolit iltapäivän chillailulle. Pihalla voi olla pöydät ja tuolit, jotka toimivat samalla säilytystilana. Myös varaston tai kaapin seinään voi rakentaa yrttitarhan tai vaikka näyttävän kukkaseinämän. Yhdistä eri käyttötarkoituksia samaan paikkaan.

Aiheeseen liittyvä kuva
keep it tidy with great garden shed and storage solution ideas

Taidetta

Enään ei vain muoseoiden pihoilla ole taidetta vaan kotipihoillekkin voi tuoda taideteoksia tai jopa tehdä sitä itse. Upeat veistoksethan ovat mitä ihanimpia näyttävän kukkapenkin yhteydessä, mutta samalla voi ajatella käyttää puutarhassa vesiaiheita, lasia, peiliä tai muita heijastavia pintoja. Ne tuovat eloa ja antavat lisää jännitteitä istuksille ja modernin ilmeen puutarhaan. Betonista, pajusta tai vaikka risuista esimerkiksi on helppo taiteilla itse jotain jännittävää luonnollisempaan puutarhaan. Rohkeasti yrittämään.

Aiheeseen liittyvä kuvaPuutarhan kauneutta ympäri vuoden

Nyt kiinitetään huomiota puutarhoissa myös syksyiseen ja talviseen puutarhaan. Kasvien korkeus ja väriharmonioita mietitään ja talventörröttäjiä käytetään istuksissa hyväksi. Näin saadaan näyttävä ja nautinnollinen puutarha ympäri vuoden.

Winter Plants, Winter Garden
Bressingham Gardens
Norfolk, England

2 kommenttia:

 1. Kiva blogi minkä löysin toisen blogin kautta ja jäin lukijaksi. Kivoja postauksia, kun noita vanhempiakin luin. Mietin tuossa, että löytyyköhän puutarhastani mitään lilaa kasvia :) Laventelia olen kylvänyt, mutta itänyt aika heikosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hilu! Onpa mukava kuulla, että olet tullut lukijaksi. Tervetuloa!! Toivottavasti viihdyt.
   Laventeli on kyllä hitsin vaikea kylvettävä mielestäni. Ei minullakaan oikeen ole onnistunut. Minun lilat kukat ovat lähinnä varmoja orvokkeja.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)