keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Sammaltaistoon

Takapihaa on varjostanut pitkään isot puut ja piha-alueet ovat olleet muutenkin hoitamattomat, joten kaikki nurmialueet ovat sammaloituneet todella pahasti. Oikeasti pihalla ei ollut enää nurmikkoa laisinkaan.
Sammal on jakanut mielipiteen kautta-aikojen. Toiset pitävät sitä todella kauniina, toisilla nousee karvat pystyyn kuullessaan edes sanan. Minä kuulun enemmän jälkimmäiseen ryhmää ja näin ollen otin vähän isomman vaihteen sammaleen poistamiseksi.

Sammal viihtyy, kun olosuhteet ovat epäedulliset nurmikolle. Eli yksinkertaisuudessaan lisää nurmikon viihtyvyyttä ja sammal häviää. Ne taistelevat samasta elintilasta, joten ruoki sitä josta pidät.

Tässä esimerkiksi pieni lista siitä mitä sammal / nurmikko kaipaa.         

SAMMAL - NURMIKKO
hapan maa - ph neutraali
savimaa - humuspitoinen maa
tiivis maa - ilmava maa
varjo - valo


Kun haluaa sammaleesta eroon, neutraloi maa kalkilla, ilmaa maa lisäämällä hiekkapito ista maata, lisää valoa (varjoon löytyy kyllä omat nurmisiemenet) ja lisää uutta ravinteekasta maata.

Kun pihan on vallannut sammal, kuten meillä, hävitä koko sammal ja kylvä uusi ruoho. Korjaa ennen sitä myös muut kohdat. Meillä kaadettiin puut, jotka varjostivat ikävästi pihaa. Talvella laskin maan ph arvoja perinteisellä puutuhkalla, jota saa takasta ja helloista. Isoin urakka oli tosiaan sammaleen poisto, varsinkin, kun poistimme sammaleen käsin. Pari päivää meni, mutta nyt on puhdasta.


Seuraavaksi odotellaan Metsäpirtin puutarhamullan saapuvaksi. Se on tarkoitettu nurmen tekoon ja yleismullaksi. Se sisältää biolietettä, turvetta, hiekkaa ja hevosen lantaan, eli siitä on tehty hienoa kompostimultaa. Tilasin sitä Kevätmessuilta kokonaisen rekkakuorman, sen verran huonossa kunnossa piha ja kukkaistutukset ovat. Ei lopu heti kesken.

Kun se on saapunut, kylvän uudet siemenet. Kun kasvu on alkanut, lisään vielä nurmikkolannoitteen, jotta kasvuun riittää voimaa. Eiköhän näillä eväillä saada vihreä nurmi.









6 kommenttia:

  1. Meillä on myös sammaleinen nurmikko, erityisesti aurinkoisella takapihalla ja sivupihan varjoisammassa reunassa. Viime kesän sateet ja kylmyys saivat sammalen oikein innostumaan: nyt sitä kasvaa ihan joka paikassa kukkapenkkejä myöten. Sammal ei periaatteessa haittaa meitä, mutta eihän se kestä kulutusta nurmen lailla. Takapihan nurmikkoa ympäröi kuuset, joista on varmasti karissut neulasia happamoittamaan maata. Tänä keväänä päätettiin tehdä takapihalle ihan kunnon peruskalkitus ja lannoittaa, kunhan nurmi lähtee kasvamaan. Aion myös haravoida sammalta pois, kunhan saan inspiraation. Katsotaan, lähteekö nurmi niillä toimenpiteillä kasvamaan paremmin vai onko ainut konsti uusia koko kasvualusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aikamoista urakointia kieltämättä tuo sammaleen poisto on, joten toivottavasti saatte sammaleen kuriin perushoidolla. Tseppiä!

      Poista
  2. Meillä on osa nurmikoista enemmän sammalta kuin nurmea, mutta kun lääniä on puoli hehtaaria nurmikkoa niin sammal saa olla. Kalkkia levitän ahkerasti mutta kyllä viime kesän sateet näkyi lisääntyneenä sammaleena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noin isoilla pinta-aloilla ei ehkä tee mieli niin suuritöiseen sammaleen poistoon. Ja kasvaahan se ruoho sieltä vähän kuitenkin läpi. Mutta kalkitus, ilmaaminen ja ravinteet pitäisivät auttaa.

      Poista
  3. Meillä sama tilanne kuin Katjalla :) Sammalta riittää, mutta saa olla. Ymmärrän kuitenkin hyvin, miksi haluaa ihanan nurmikon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, onhan se nurmikko ihan super ihana kesäisin, siksi tähän jättihommaan lähdettiinkin. Tai no se pahin on takana...onneksi! :) Aurinkoista kesän odottelua.

      Poista



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)