sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Koristeallas

Juhannus tuli ja juhannus meni. Tuli vettä, tuli rakeita ja paistoi se aurinkokin hetken. Vietimme rauhallisen viikonlopun kotona. Syötiin hyvin ja olla möllöteltiin ja vähän säiden salliessa puuhasteltiin ulkona. 

Sormet syyhyivät päästä lätäkön kimppuun, joka oli päässyt jo kuivumaan. Alkukeväästä se näytti vielä tältä. 

Lätäkkö keväällä

Avulias naapuri on kärrännyt tontillaan olevaa ylimääräistä täyttömaata pitkin kevättä putken peitoksi ja enää puuttuu kerros kunnon multaa ja sitten voin alkaa istuttamaan kasveja. Mutta asia kerrallaan.

Ensimmäiseksi pitää saada allas kuntoon.
Löysin tallista, täysin unohtuneen allaskumin, jonka olin hankkinut viime vuonna. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Mieheni avustuksella kaivoimme kuivunutta allaspaikkaa vähän syvemmäksi ja poistimme pohjalta kaiken terävältä vaikuttavan, kuten juurenpätkät ja terävät kivet. Pohjaksi jäi kunnon sinisavikerros. Sen päälle levitimme allaskumin, vaikkakin ohjeistus kehottaa laittamaan alle hiekkaa ja suojahuopia ja niin edelleen.  


Allaskumi levitettynä


Allaskumin levityksen jälkeen asettelin muutaman ison kiven altaan sisälle ja kulmiin painot, sitten oli täyttösoran vuoro. Meillä oli entuudestaan hiekkaista soraa pihalla kasa ja muistelin saaneeni vuosia sitten kuvauksista Kekkilän koristekivipusseja, joista olin käyttänyt vain valkoisen. Mustaa siis piti siis olla vielä jossain ja löytyihän ne!

Jotta vesi ei samenisi niin valtavasti, päätin pestä hienon hiekan sorasta pois! Siilasimme ja pesimme soran ja lisäsimme siihen sitten aina pussillisen mustaa koristekiveä. Sillä sekoituksella sitten täytin altaan pohjan.   


Hiekat pestään pois


Kivet sekaisin, että saadaan hyvän värinen sekoitus


Kun kivet oli saatu levitettyä pohjaan, täytimme altaan hanavedellä ja katsoimme mistä se alkaa vuotaa yli. 
Tarkoituksena on, että ison talon sadevesi on ohjattu valumaan tähän altaaseen. Siitä vesi siirtyy pientä putkea pitkin kivisilmään, josta lähtee iso putki ojaan. Näin vesi liikkuu omalla voimalla, eikä mitään pumppua tarvita. Eli meidän piti testata, että vesi valuu poistoputkeen ensimmäisenä, eikä reunoilta yli.  Allas kun sijaitsee loivassa rinteessä, joka viettää vähän sinne sun tänne. Vähän jouduimme täyttämään ja nostamaan joitain kulmia, mutta nyt kaikki vesi suuntautuu poistoputkeen ja nurmi pitäisi pysyä kuivana.


Poistoputki kivisilmään


Nyt sitten vain odottelen, että vesi kirkastuu ja vähän vaihtuu, jotta pääsen katsomaan tarvitaanko lisää isompia kiviä pohjalle. Isot kivet otin ja pesin jo, joten ne odottavat puhtoisina koreissa plaseerausta. Loput kivet, jotka jää, asettelen sitten reunoille. Eli kaatosade voisi olla paikalla! 


Katosadetta odotetaan ja veden kirkastumista.


Tällä erää päätän puuhastelun tähän koristealtaan osalta. Ei muuta kuin mietintämyssy päähän ja istutusten suunnitteluun. Projekti jatkuu tulevaisuudessa vesien kirkastuttua...

4 kommenttia:

 1. Tulee kiva vesiallas. Jahka siinä on istutukset ympärillä, on varmasti hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika raakaversiohan tämä kieltämättä on , mutta hyvä siitä tulee jahka saan valmiiksi. Joitain kasveja on jo valmiina, ne täytyy vaan siirtää.

   Poista
 2. Ihminen näkee, mitä tahtoo. Minä näen tuossa upean, kirkkaan, rehevän kasvuston ympäröimän puutarhan helmen. Hieno tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Merja! Vesi on jo kirkastunut, kiitos vesisateiden. Tänään saimme kuormallisen hevosen lantaakin, joten loman alettua pääsee jatkamaan hommaa!

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)