maanantai 22. syyskuuta 2014

Tomatteja kaikissa muodoissa

Eilen auringon paisteessa päätin tyhjentää kasvihuoneen tomateista. Onhan sääankkurit luvanneet ensiviikoksi yöpakkasia ja tällä jos missä on aina öisin kylmä.

Kasvarin kosteus oli käsinkosketeltava, koska olen sulkenut kaikki ikkunat, jotta saisin rutistettua viimeiset lämmöt jäljellä oleville tomateille.


Olen kesän myötä poiminut syötäväksi tomatteja ja tosiaan paseerannut enimmäisen erän pakkaseen, mutta nyt viimeisetkin tomatit tuli kerättyä. Samalla poistin tukinarut ja nostin tomatin taimet kompostiin. Otin talteen myös automaattiavaajan patruunat, jotka eivät kestä pakkaslukemia.

Nämä poimimani viimeiset jättitomatit odottavat vielä paseerausta ja pakastamista. 
Eli yksinkertaisesti kalttaan eli kuorin kuumassa vedessä käyneet tomatit ja puristan ne soseeksi, jonka pakastan. En mausta sosetta millään, jotta voin käyttää sitä monipuolisesti sitten talvella.

                               Kirsikkatomatteja olen säästellyt "kuivattut tomaatit öljyssä" - reseptiä varten, jota testasin viimevuonna ensimmäisen kerran. Se vei kielen mennessään, joten pakkohan sitä oli laittaa taas tänävuonna.

Resepti on helppo, kahdessa osassa tehtävä, mutta aikaavievä. Alla tarvittavat aineet eri työvaiheille. Tämä on tuunattavissa helposti mieleiseksi, vaihtamalla hunajan sokeriin, vaihtamalla yrttejä ja öljyä.
Tällä reseptillä minä näitä teen:

Aineet Osa 1.
500 g kirsikkatomatteja
1 kpl. punainen chili
5 kpl. isoja valkosipulin kynsiä
tuoretta oreganoa mielen mukaan
tuoretta rosmariinia mielen mukaan
1rkl. hunajaa
1 tl. merisuolaa

Työvaihe 1.
Lohko tomatit ja hienonna muut aineet. Kaikki ainesosat osasta 1, sekoitetaan keskenään ja laitetaan uunipellille. Kuivata tomatit 100-125 asteisessa uunissa, noin 3-4 tuntia. Tomatit tulee olla kuivia, mutta pehmeitä.
Vinkkinä, että loppuminuutit kannattaa tarkkailla aika tarkkaan. Melkein valmiista palaneeseen on todella lyhyt aika! T. Nimimerkki "eka erä lähes kärähti"

tässä nelinkertainen annos, joka oli uunissa lähes 6 tuntia

Aineet Osa 2.
oliiviöljyä tai vastaavaa purkitukseen

Työvaihe 2.
Kun tomatit on saatu kuivatua monen tunnin kuluttua, lado ne pestyihin ja kuumennettuihin tölkkeihin. Kaada päälle öljy, sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa. Tomatit ovat muutaman päivän kuluttua valmiit herkutteluun. 


valmiiit kuivatut tomatit öljyssä
1 kommentti:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)