torstai 21. toukokuuta 2015

Kaivopumpun uusi elämä


Pihalla on seissyt iät ja ajat koristekaivo kaivopumppuineen. Sen innoittamana olemme katselleet uusia pumppuja alas hyötytarhaan. Hyötytarhassa on kaivo, jonka vesi on noussut perinteisesti vesikiululla. Uudet pumput maksavat maltaita ja jotenkin eivät ehkä ole olleet ihan hintansa väärttejä, joten hankintaa on siirretty. Jostain syystä kummallakaan ei ole tullut mieleen, että tuon koristekaivon pumpun voisi siirtää!
Tämä ajatus, kun välähti, ei muuta kuin ruuvit irti ja testaamaan toimiiko pumppu ylipäänsä. Vähän jouduttiin virittelemään jämäputkea ja jämälevystä telineen, jotta pääsimme testaamaan sitä. Kun pahin ruoste oli saatu harjattua itse mekanismista irti, oli testin paikka ja kyllähän sillä vesi nousi!


Testissä totesin, että kaivon aukko oli väärässä paikassa ja pumppu liian matala, jotta saisimme saaviin vettä. Eli seuraavaksi oli hankittava korotuspala ja tarpeeksi pitkä putki. Putken päähän tuli pohjaventtiili, joka meillä olikin. Se estää veden valumisen pois letkusta ja päässä on vielä verkko, joka estää roskien nousemisen putkeen. Korotuspalaksi tuli paksusta pellistä viritelty lieriö, joka kiinnitettiin vesivaneriin. Vesivaneri ja putki löytyi sopivasti naapurin varastosta.


Kun korotuspala istui kaivon aukkoon ja putket oli liitetty pumppuun, oli aika kääntää kaivonkansi oikeaan paikkaan. Painavahan tuo on, mutta onneksi herra on vahva! 
Seuraavaksi pumppu liitettiin korotuspalaan ja puhdistettu nostomekanismi ruuvattiin kiinni. Sitten vain täytettiin putki vedellä ja eikun testaamaan onnistuiko asennus. Ja kyllä, vettähän sieltä tuli! Toimii!!! Nyt sitten saavi täyttyy helposti ja kevyesti. Vähän maalia vielä pintaan kesän kuluessa ja siinä se nyt sitten on. Omat toimiva kaivopumppu!  
Ja pääsimme kohtuullisen edullisestikkin; koko komeus tuli maksamaan 2 ja puoli euroa! 

9 kommenttia:

 1. Olisipa omallakin pihalla tuollainen pumppu.

  VastaaPoista
 2. Yhden edelliseen eli olisipa omassakin pihassa tuollainen pumppu. Sujuisi alapihan kasteluhommat helposti. Kauniskin tuollainen vanha tekniikka on.

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä tosi iloinen tuosta pumpusta. Vedennosto helpottui kummasti.

  VastaaPoista
 4. Voi apua miten hieno! Minä aina ihastelen noita vanhoja pumppuja, tuo näyttää ruosteisenakin tosi hienolle.

  VastaaPoista
 5. Kyllä kannatti värkkääminen. Minulta olisi saattanut jäädä väliin...
  Liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi!
   Onneksi herra aina välillä innostumaan näistä hommista. Tämä kyllä oli ihan hänen projekti. Mä vaan osoittelin sormella mitä halusin mihinkin. ;D Olis multakin jäänyt tekemättä, jos yksin olisin joutunut tällaisen värkkää!

   Poista
 6. Ihanaa. Kaikkea vanhaa ei pidä aina uudella korvata.

  VastaaPoista
 7. Vasta nyt löydän blogiisi! Haaveilen myös oikeasta vanhannäköisestä pumpusta. Toi on hieno!

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)