maanantai 1. kesäkuuta 2015

Päärynäpuu


Ensimmäinen päivä kesää! Tästä se alkaa, hieman pilvisenä, mutta kuitenkin lämpimänä. Piha vihertää jo valtoimenaan, perennapenkit alkavat täyttyä mitä ihanimmista kukan aluista ja hyötytarhassakin ensimmäiset retiisin sirkkalehdet ja salaatit nostavat päätään. Jopa pieni rupikonna tuli pihalla vastaan.Hedelmäpuut näyttävät avaavan nuppujaan kohtapuolin. Ja niitä näyttäisi olevan paljon, ottaen huomioon, että puut ovat suhteellisen nuoria. Omenapuut kukkivat jo hyvin ja uutuudet kirsikat ja luumupuut näyttävät selvinneen hienosti ensimmäisestä talvesta.

Omena

Luumu

Kirsikka
Suureksi iloksi meidän päärynäpuu, joka oli jo tontilla tänne muuttaessani, kukkii ensimmäistä kertaa!!!  Voi tätä riemua, kun huomasin sen. Sen täytää olla ainakin noin 10 vuotias, ehkä enemmänkin. Miksi se alkoi kukkia vasta nyt, on täysi mysteeri. Ehkäpä se on saanut liikaa lannoitetta istutuksen yhteydessä ja päättänyt vaan kasvaa reheväksi. Tosin osa päärynälajikkeista antaa satoa vasta vanhanan.

Päärynä

Olen kyllä leikannut ja kiikuttanut ties ja mitä painoja oksilla, jotta olen saanut oikeat kulmat, niin omenoille, kuin tälle päärynällekin. Valitettavasti päärynän yksi oksista ei kestänyt painoa ja repesi irti, joten puu on nyt vähän muotopuoli. Koska en tiedä päärynän lajiketta, en tiedä sen pölytystarvetta, mutta onneksi meillä ja naapureillaa löytyy vähän kaikken sorttisia hedelmäpuita, niin että eiköhän se pölyty. Jos ei, niin täytyy varmaan sitten hankkia sille kaveri.

Toivottavasti päästään myöhemmin maistelemaan omaa päärynää. Tuskin maltan odottaa. 

Päärynäpuu kukkii vihdoinkin!

6 kommenttia:

 1. Hedelmäpuiden kanssa ei koskaan tiedä. Minulla on vuosi sitten istutettu päärynä ja siihen on tulossa kukat! Kaksi vuotta sitten istutetussa ei ole merkkiäkään kukinnasta. Molemmat lajikkeet on Virosta tuotuja joten en osaa minäkään sanoa pölyttämisestä mitään, aika näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ei tiedä lajiketta, niin ei tosiaan voi kun odottaa. Mä kyllä veikkaan, että tää puu on saanut hevosenlantaa alkuistuksessa ja siksi kasvaa vaan korkeutta. Se kun lähentelee kohta 5 metriä!

   Poista
 2. On nämä ihania pieniä iloja, nämä puutarhurin ilot.

  VastaaPoista
 3. Onpa symppiksen näköinen konna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noi rupikonnat on nastoja. Sitten meillä asustelee meidän pikku lätäkössä toinen sammakonpoika. Jotain toista sorrittia näyttäis olevan se kaveri. :)

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)