maanantai 18. toukokuuta 2015

Suuria kysymyksiä ja empiirisiä kokeita

Helatorstain ansioista viikonloppu piteni nelipäiväiseksi ja ilmatkin olivat suopeita. No vähänhän tuota vettä tuli, mutta kyllä sitä ehti paljon tehdäkkin.Ihan ensimmäiseksi loppuviikosta rohkenin kokeilemaan, josko kasvarin lämpötila olisi tarpeeksi korkea, että tomatintaimet selviävät siellä. Hallaharsot ikkunaan ja automaattipumput kattoluukkuihin ja tomatit sisään.
Maan lämpö vaihteleli 16 -18 asteessa ja pakkanenkin oli pysytellyt yöllä poissa. Nollan lähellä oltiin käyty, mutta hyvin näyttivät selviävän. Koska hallaa ei enää öisin ollut, siirsin myös kurkut ja chilit kasvariin. Yhtenä yönä oli sitten hallaa ja kurkut ei selvästikkään ole tykäneet siitä. Ne ovat hengissä, mutta aika piestyn oloisia. Lehdet voi taas nuukahtaa, mutta kyllä ne sieltä ponnistaa uuteen kukoistukseen.Suuria kysymyksiä tuli eteen isutuspuuhissa, kun mietin kasvikavereita. Päätin tehdä empiirisen kokeen näistä tänävuonna ja kirjata havainnot tarkkaan ylös.


Kokeessa osallisina ovat
-mustat tomaatit 'Black Russian', 'Black Pearl', 'Black Prince' ja 'Black cherry'
-valkoinen  'White suger'
-vihreät 'Green envy' ja 'Boloto'
-punaiset 'Ace 55 VF', 'Apelsin', 'Kavaler' ja  'Poddubny'
-keltaiset 'Honey Candy' ja nimettömäski jäänyt keltainen kirsikkatomatti
-kasvihuonekurkku 'Saladin F1'
-chilit 'Cayenne', 'Hungarian yellow hot wax', "Lombardo" ja nimetön keskivahva chili
- nimetön munakoiso
-omista sienemistä kasvatettu paprika.
-basilika 'italia' ja tumma nimetön
-perus persilja
-tilli
-muutama hopeasipuli
-vanhat iisopinsiemenet (mahtaakohan enää itää)Tomattiaen kylkeen pääsi italian basilikaa ja tummaa basilikaa, jota viimevuonnakin oli. Lisäksi uutuutetan kokeilen persillijaa joidenkin tomattien välissä, koska niiden pitäisi parantaa makua. Persillija tosin on ollut aina suuri mysteeri minulle, miten saan sen kasvamaan. Saa nähdä lähteekö se kasvuun.Tomattien hyviä kumppaneita on myös chili, paprika ja munakoiso, joten laitan nekin kasvariin. Tosin näillä kolmella on tapana kerättä kaikki luomakunnan kirvat niskoilleen, joten täytyy vielä miettiä mihin ne plaseeraan; vierekkäin vai etäälle toisistaan? Ja onko tällä edes merkitystä? Ja mitä niiden viereen?
Tilli olisi hyvä taimien suojelia kirvoilta, mutta se ei taas joidenkin tietojen mukaan tule tomatin kanssa toimeen. Myös kurkku ilmeisesti viihtyy tillin kanssa, mutta ei tomatin kanssa!
Ja kurkun laitoin jo vanhan tottumuksen tapaan kasvariin tomatin kanssa. Ne ovat tosin ihan omissa penkeissä ja ehkä siksi varmaan tulevat toimeen saman katon alla.  Tillihän tosin menestyy muutenkin kasvihuoneessa huonosti, joten täytyy varmaan mennä mäntysuopaliuoksella. Se ainakin tehoaa hyvin kirvoihin, kuten myös kylmät kylvyt.

Sitten on toki vielä nämä kukat, kuten Samettikukka, joka on oiva kasvinsuojelija. Sen hajua en kyllä kestä kasvihuoneessa, joten se on pois laskuista sisätiloissa. Ehkä kehäkukkaa voisi kokeilla. Sekin pitäisi sopia lähes kaikkien kasvien kanssa. Ja nehän ovat kauniita ja kaikenlisäksi syötäviä. Lisäksi syötävistä kukista laventeli ja krassit ovat loistavia torjujia ja houkuttelevathan ne myös pölyttäjiä.
Nämä siis vielä hankintalistalle ja sitten vain havannoimaan.

Kokeilen siis näitä kaikkia vaihtoehtoja. Yksi chili tomattien sekaan ja mäntysuopaa ja enkä vähän kukkia, yksi paprikan kanssa ja kukkia väliin ja sitten vaikka yksi lähelle kurkkua ja tilli niiden väliin, jos nyt suostuu kasvarissa kasvamaan. Munakoiso johonkin väliin ja sitten alkukesään salaatit taas omaan nurkkaan.

Lopuksi vielä täytyy jakaa tämä ilo ihanasta narsissimerestä, joka kukkii parhaillaan.8 kommenttia:

 1. Ihanat narsissit! Hienot suunnitelmat sinulla kasvarissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, narsisseja täytyy hankkia syksyllä lisää. Ja toivotaan, että suunnitelmat toimii.

   Poista
 2. Hienosti suunnittelet kasvihuoneen kasvit. Varmasti tulee hyvä lopputulos. Ihania narsisseja.

  VastaaPoista
 3. Ai sä laitat harsot ikkunaan. Mä olen huputtanut tomaatit. Onko tämä vaan toimintatapaero vai onko tässä joku idea syvempi ajatus taustalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä onko sen enempää eroja, muuta kuin, että tarvitse varjostuksen koko kesäksi kasvihuoneeseen ja tuo hallaharso toimii mitä mainiommin siinäkin. Halpaa ja hyvää. En välitä kalkituista ikkunoista jne. Ja eiköhän tuo pidä lämpöäkin vähän sisällä paremmin ja kylmän ulkona. Kurkkuja suojaamaan kylmältä vedolta laitoin styroksin siivut. Ne otan pois sitten, kun alkaa lämmetä kunnolla.

   Poista
 4. Hienosti kaikki kasvihuoneessa. Minäkin laitoin harson kasvihuoneen päälle. tosin olen jo ottanut sen pois, helpompi minusta tehdä niin. Kaunis narsissimeri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näppärää! Mun kasvari on sen verran iso, ei taida toimia tuo hallaharso kuorutus tässä osoitteessa. ;D Saa pysyä vielä seinillä täällä.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)