sunnuntai 9. elokuuta 2015

Kasvikumppanit ja mitä siitä sitten tulikaan


Alkukeväästä kirjoittelin kasvikumppaneista ja siitä miten päätin toteuttaa tätä omassa hyötypuutarhassa tänävuonna.
Pääsinkin istutus puuhiin kasvikummpanit ja vuoroviljenlyn säännöt mielessä ja ilokseni täytyy todeta, että kyllähän tämä toimii. Tuholaisia puutarhassa ei ole ollut laisinkaan, jos ei lasketa peuraa, joka pääsi livahtamaan aitaukseen. Säät eivät ole ehkä suosineet tämän vuoden kokeiluja, koska meidän hyötypuutarha on niin alavalla maalla, että vilua ja märkyyttä on riittänyt. Jopa perunasato näyttää jäävän saamatta, kun perunamaa muistutti uima-allasta välillä. Joten kauttaaltaan sato on tänä vuonna heikompi kuin aimmin.

Vuoroviljelyä olen aina harrastanut ja kasvikumppaneista esimerkiksi samettikukkia ja valkosipulia olen käyttänyt ennenkin. Mielenkiintoni suuntautuikin tänävuonna enemmän ehkä kasvihuoneeseen ja sen taimien plaseeraukseen ja toveruuteen. Aiemmenpina vuosina, kun kirvat ovat vaivanneet taimia.

Perustanahan kasvihuoneessa on tomatit, joita kasvatin tänävuonna 13 eri lajiketta. Viimevuonna kokeiltu basilika toimi tänäkin vuonna tomatin kaverina. Kokeilin tomatin kaveriksi myös persiljaa; sen perusmuotoa kuin lehtipersiljaa. Nämä kasvoivat myös loistavasti ja sato on melkoinen. Lomiin ujutin vielä muutaman chilin ja nämäkin säästyivät kirvoilta ja antavat mukavan sadon.

Tomatit ja persilja


Tomatit ja Basilika

"Black Prince" ja jätibasilika

Kasvihuonekurkku ja tilli oli uusi yhdistelmä, joka piti kyllä kirvat ja muut tuholaiset loitolla, mutta jostain syystä kurkku ei tuottanut yhtään satoa tänävuonna. Oliko syynä kylmä sää, paikan vaihto vai oliko tilli kuitenkin liian vahva kaveri. Mene ja tiedä, mutta kurkkua en saanut. Tilli tosin kasvoi ihan mahtaviin mittoihin.
Uusin kokeiluni fenkoli kasvoi myös huikeisiin mittoihin. Valitettavasti tajusin liian myöhään, että kysessä oli lehtifenkoli, jota ei voi valitettavasti pakastaa, vaan on käytettävä heti, joten päätin antaa sen kukkia, jotta saan simenet siitä ensivuodelle.

Tilli ja Fenkoli 

Eli summauksena on, että vaikka säät eivät tänävuonna täällä oikeen suosineet viljelyä, niin kasvitoveruus on kyllä todistetusti loistava ratkaisu kasvituholaisilta ja muilta taudeilta. Ensimmäinen kerta, kun en jahdannut kirvoja tai muita tuholaisia koko kesänä. Olen tyytyväinen kokeiluuni ja ehdottomasti jatkan tällä tiellä taas ensivuonnakin.

6 kommenttia:

 1. Hyvä tehdä välillä kokeiluja, harmi ettet saanut kaikesta satoa. Se on tainnut olla tänä kesänä vitsaus, mullakaan ei taida ehtiä tomaatit kehittyä, kukkia vasta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin tomatit on vielä kukassa, mutta eiköhän ne ehdi nyt kun on luvattu lämpöä ja aurinkoa. Toivossa on hyvä elää.

   Poista
 2. Hyödyn lisäksi lopputuloksena on kauneutta. Minusta ainakin esimerkiksi persilja on todella kaunis viherkasvinakin. Ensi vuonna taidan laittaa sitä tomaattieni kaveriksi. Kiitos vain vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persillia oli mullakin uusi kokeilu. Ja löysin todella herkullisen persiljapeston ohjeen, joten nyt se tulee käyttöönkin.

   Poista
 3. Kiva kuulla, että kokeilu on onnistunut ja lopputulos on hyvä. Ja vielä kauniskin. Kyllä tällaisesta tulee hyvä mieli. Minulla tomaatit ovat vielä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minullakin suurin osa kukassa. Tosin muutaman kirsikkatomatin olen jo saanut maistaa ja onhan ne vaan niin hyviä.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)