maanantai 5. lokakuuta 2015

Kasvihuone telakalle

Syksyn viimeiset lämpimät ilmat ovat olleet ja menneet ja kasvihuoneen lämpömittari on näyttänyt jo pakkaslukemia. Joten nyt oli taas aika laittaa kasvihuone telakalle odottelemaan ensivuotta. (Toivottavasti vähän aurinkoisempaa, kuin nyt!)


Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Ensin keräsin loput sadosta, mitä nyt vielä pystyi käyttämään. Basilika oli vielä käyttökelpoista, kuten myös lehtikaali. Muutama hassu tomatti oli vielä kunnossa ja sitruunaruoho oli keräämättä. Yrtit olivat vielä iskussa ja saavat jäädä sinne talven yli, kun kerran monivuotisia ovat ja eivät aiheuttaneet harmia.


Seuraavana oli kasvatusaltaiden tyhjennys kasveista. Onneksi rakennusvaiheessa älysin laittaa käytävät sen verran leveiksi, että kottikärry mahtuu käytävälle. Se helpottaa altaiden tyhjennystä /täyttöä huomattavasti. Herra oli onneksi auttamassa kärräämisessä, niin homma eteni joutuisasti. Hänelle lankesi myös raskaampi urakka, tyhjentää käytävät kaikesta sammaleesta ja kasveista, joita kesän aikana oli kasvanut.Kun kaikki altaat oli tyhjennetty ja monivuotisista persiljat olivat siirretty ruukkuihin, oli edessä ikkunoiden pesu. Koska lasit ovat vanhoja ikkunapokia, alkaa kittaukset ikkunoista irtoilla, joten ensivuonna edessä on ikkunoiden korjausta tiedossa. Ajattelin, että en nyt sääli vanhoja pokia ja kittaisi niitä oikeaoppisesti uudestaan, vaan laitan vain jonkun uretaanireunan. Sen verran vaan, että lasit ei tipu pokista irti.


Kannettua kaikki lehtikaalin perässä tulleet etanat ulos ja kun muutkin ötiäiset tuli pestyä pois, niin nyt kasvihuone on taas iskussa ensivuodelle. Viimeiseksi ikkunoiden automaattiavaajien pumput pois ja ovet kiinni. Valmista tuli!

No miten sumaisin tämän vuoden kasvihuonekauden?

Opin, että lehtikaalia, fenkolia ja tillitä en enää laita kasvihuoneeseen. Lehtikaali keräsi kylän kaikki etanat mestoille, fenkoli ja tilli kasvoi liian innokkaasti ja vei rutksasti tilaa. Löysin muutaman uuden tomattilajikkeen, joita laitan ehdottomasti ensivuonna uudestaan.
Kasvikaveri viljelyä täytyy kokeilla vielä ensivuonnakin, kun tämä kesä oli muutenkin vähän erikoinen säiden osalta. Kaiken kaikkiaan kasvihuonekausi tuotti hyvän sadon ja odotan innolla ensivuotta.

 

Tervetuloa Ariel lukijakseni! 

8 kommenttia:

 1. Minulla tuo on vasta puoliksi tehty, kurkut on siivottu pois ja ruukuissa olevat tomaatit. Vähön heikompi sato oli tänä vuonna, mutta silti ihan kohtuullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensivuonna säät suosivat vähän paremmin kasvua. Tosin tänävuonna ei kirvat vaivanneet kuten aiemmin. Liekö sään vai kasvikumppaneiden johdosta. Ja super kiitos akileijan siemenistä. Tulivat postissa ehjänä perille! KIITOS!

   Poista
 2. Voi ei minä nyt aloin kyllä vähän säälimään noita vanhoja pokiasi ;) Itse kittailin kasvarin lasit ihan paikoillaan, eikä se tuntunut kovin vaikealta. Hyvä kittiveitsi minulla kyllä on ja suosittelen rautakaupasta ostettavaa valmista kittiä, itse tekemäni oli melkoista lääräämistä. Kittiähän on rautakaupoissa muuten myynnissä myös sellaisissa pursotinpakkauksissa, sen toimivuudesta minulla ei ole kokemusta, mutta voisi luulla, että sen laittaminen olisi vieläkin helpompaa. Kitin hieman kuivuttua maalasin puuosat, eikä meillä ainakaan ole tintit niitä mitenkään tuhonneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä täytyy katsastaa vielä rautakaupan tarjonnan. Ehkäpä mä sitten kittaan ne oikeella kitillä, jos kerran ei oo kovin vaivanloista. Se pursotinjuttu vois olla kätevä. Kahtellaan..... ;D

   Poista
 3. Samanlaiset puuhat täälläkin.. Tuo kottikärryjen mahtuminen kasvihuoneeseen helpottaa todella paljon puuhastelua. Muistiinpanoja tomaattilajikkeista onkin hyvä tehdä, eihän kaikkea sitten kevään tohinassa muista :) Minä taas tulin istuttaneeksi ihmekukan juurakon kasvihuoneeseen - syksyä kohti se levisi metriä leveäksi ja puolitoista metriä korkeaksi.. :(
  Sinulla on todella ihanan suuri kasvihuone :) Mukavia syystouhuja sinulle, oli kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa ei ole koskaan liikaa! Olen jo alkanut haaveilla kasvarin laajenneuksesta tai toisesta mokomasta. :D Kun näitä yllätyskasveja tulee aina istutettua ja sitten ne kasvaa ihan hillittömän kokoisiksi. Laitoin ulos muutaman laatikon kasvihuoneen seinustalle, mutta se ei ole hyvä paikka koska kaikki on syöty, jonkun eläimen toimesta. (jopa Chilit!) Ne täytäyisi varmasti kattaa kanssa jotenkin.
   Mukavaa puutarhasyksyä sinne sinullekkin!

   Poista
 4. Sinulla onkin kaunis kasvihuone leveine pariovineen. Kottarien mahtuminen sisään on tärkeää, mutta kun meidän kasvari on jo muutenkin niin pieni, ettei sinne kunnon kottarikäytävän lisäksi olisi muuta mahtunutkaan.
  Omaa kasvaria en ole vielä pessyt, mutta ehkä sen vielä ennen pakkasia ehtii. On sitten mukavampi keväällä ottaa käyttöön, kun ei ensin tarvitse ryhtyä siivoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kevät lähtee mukavammin käyntiin, kun ei tarvi alkaa ensimmäiseksi siivoustalkoisiin. Käyn kääntämässä penkit vielä kerran talikolla, kunhan vähän jäähtyy ja sitten keväällä uudet mullat sisään ja kasvattelemaan uutta satoa. Suosittelen. Ja penkit tuli tosiaan juuri sopivan mittaisiksi, että pääsen kottarilla ympäri laatikoiden. Pienessä kasvarissa mennään pienen ehdoilla, mutta jos suurta on väsäämässä, kannattaa tosiaan kottaritila ottaa huomioon. Varsinkin, kun tekee kiinteät kasvatusaltaa, kuten minulla.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)