perjantai 7. huhtikuuta 2017

Kevätmessut 2017 - väliaika tietoja

Ne on täällä taas, Kevätmessut 2017, puutarhaihmisten ykkös tapahtuma! Minäkin suuntasin siis aamutuimaan heti torstaina messuille. Torstai, kun on tunnetusti hiljaisin päivä ja silloin pystyy kaikessa rauhassa kulkea ja otaa jopa kuvia ilman, että valtavat ihmismassat vyöryvät päälle.

Koska messut ovat niin suuret, päätin keskittyä vain ja ainoastaan puutarhapuolen messuihin ensimmäiseksi.

Heti sisään tullessa aulassa oli jaossa uudenlainen messukartta, johon oli selkeästi merkitty kaikki osallistujat, alueet ja iloisena yllätyksenä myös hieman mitä miltäkin käytävältä löytyi, esim. kasvihuoneet, siemenmyynti jne, jne. Eli se käteen ja messuille suunnistamaan.

Messut olivat tietysti myös virittäytyneet Suomi 100- teemaan ja keskikäytävän kukkaasetelmat edustivat jokaista presidentin rouvaa. Upeat kukkasidonnat olivat todella kaunista katseltavaa ja oli mukavaa, että jokaisesta Presidentin rouvan kukka-asetelmasta oli oma pieni tarina.

Keskiosaston Täällä pohjantähden alla- yleiskoristelu alue alueen oli toteuttaneet Allium,
Puutarhapalvelu Hannonen, Saarnivaahtera, Lyhty ry, Messukeskus, TTS Työtehoseura ja Viherympäristöliitto. Se henki suomalaista kulttuurimaisemaa, laajoja vesistöjä, koivikkoja ja pitkospuita. Rakastan vesiaiheita, joten tämä mielytti eritysesti silmää.
Täällä Pohjantähden alla
Toinen mukava yllätys oli, Pohjantähti-lava, jonka rinnalle oli tuotu myös retrolounge viinibaareineen. Mukavaa, että voi istahtaa alas, ottaa lasillisen viiniä ja tutustua kirjallisuuteen tai kuunneella Pohjantähti-lavan luentoja.  
Retro Lounge
Muuten puutarha-alueella oli lähes samoja osastoja, kuten aiempinakin vuosina. Mukava yllätyksenä oli pieni Tommolan tilan osasto (6r29), joka kauppasi harvinaisempia perennoja, kuten Sinivaleunikkoa, kylmäkukkaa ja nukkajäkkärää. Oli myös hienoa nähdä, että heillä oli todella edullisesti pienempiä istukkaita, joita voi sitten jatkokasvattaa kotona. Myös muutama muu kotimainen perennamyyjä oli uskaltanut paikalle. 
Ruusuja edullisesti

Daalian sipuleita pilkkahintaan

Luomu- ja alkuperäiskantoihin erikoistunut Maatiainen Ry:n (6p31) myyjiä oli taas ilo tavata ja päivittää kuulumiset ja keskustella kasveista ja kasvatuksesta. Tätä osastoa jaksan vuosi vuodesta suositella lämpimästi! Ehdottomasti käymisen arvoinen, jos on vähääkään kiinnostunut siemenkasvatuksesta, luomusta tai alkuperäiskannoista.

Maatiainen R.y:n rouvat täydessä tohussa
Kasvihuone alue jäi kovin hajanaiseksi, kun Kivikangas, Julienne ja Willab Garden (joka oli muuten Oma Mökki puolella) oli levittäytynyt sinne tänne. Olisin kaivannut tähän ehkä enemmän yhtenäisempää aluetta, mutta ehkä yritykset pelkäävät rinnakkaista kilpailua ja vertailua. Mene ja tiedä.

Aluella oli siellä täällä kauniita yksityiskohtia ja näppäriä ideoita. Näistä yksi oli mielettömän kaunis seinä tapetointeineen, joka piti ihan ikuistaa. Näistä sai nimen omaan idoita omaan ympäristöön.


Näppärä idea oli myös vesiränneistä tehdyt istutuskaukalot, jotka oli koottu seinämäksi. Miten helppo ja yksinkertaine idea totetuttaa omallekkin pihalle vaikka ulkokeittiön yhteyteen. Muutenkin hyötytarha oli tuotu hyvin toteutuskelpoisineen ideoineen esille.

Tee se itse - ohjeilla onnistuu

Olisin kaivannut isoja kukkaruukkuja ulos, joita en löytänyt yhtään kappaletta. Luulisi tuollaisillekin olevan markkinat näillä messuilla. Ehkä sitten ensivuonna.
Muuten löysin ja sain paljon tietoa ja idoita, ottaen huomioon että pihamaani on vaihtunut Helsingin keskustan kerrostalon asvalttipihaan, pienen pieneen hoitamattomaan perennapenkkiin ja sen muokkaamiseen. Niin ja tietysti omaan ikkunalauta puutarhaan.


Billnäsin antiikkimessut taas Heinäkuussa
Valolla saa toisen fiiliksen Riippukeinussa on mukava chillataSelkeää parannusta on tapahtunut viimevuotisista! Vaikuttaa lupaavalta. Viikonloppuna sitten muut messut läpi. Luomu ja lähiruoka tapahtuma on ehdottomasti seuraavan listalla.

Ihanaa messuviikonloppua kaikille! Messuilla tavataa!!3 kommenttia:

 1. Kiitos kuvakatsauksesta Helsingin puutarhamessuille. Itse olen käynyt kyseisillä messuilla aiemmin lähes vuosittain, mutta ihan viime vuosina messut ovat mielestäni hieman latistuneet ja kasvien monipuolinen tarjonta vähentynyt oleellisesti takavuosista. Eipä ihan hirveästi ole osallistuminen niihin enää kiinnostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latistusta on tosiaan tapahtunut munkin mielestä, ja suunta on jotenkin selkeästi ammattilaisten käyttämiseen, ei ehkä niin omatoimiseen pihojen suunnitteluun ja toteutukseen. Näin ollen kauppiaat ovat jääneet vähemmälle ja ammattilaiset ovat astuneet kuvioihin. En valitettavasti löytänyt tänävuonna yhtään ammattilaisen tarjoamaa pihasuunnittelua tahi vastaavaa, vaan lähinnä nivaskan yrityksen yhteystietoja. Minäkin kaipaan kasvien myyjiä ja ylipäänsä informaation jakamista. Tommolan puutarha oli tosi iloinen yllätys ja tänään käynkin ostamassa taimia heiltä. Mutta selkeää parannusta toimintaan on tullut.

   Poista
 2. Kävin messuilla eilen ja olin taas hivenen pettynyt, vaikka tarkoitukseni oli olla avoin kaikille ideoille ja ajatuksille. Yleiskoristelualue oli kovin vaisu ja taimistoesittelyitä tosi vähän. Tommolan minäkin löysin ja tein siellä ostoksia. Kaipasin Turussa oksasaksi- ja muita puutarhan pientyövälineiden esittelijöitä. Ja niin kaipasin Helsingissäkin. Fiskarsin osastolla oli vain telkussakin mainostettu letkukelasetti ja kottikärrylinen pinkkejä pikkuharoja ja -lapioita. Löysin sentään Gardenan tuotteet, mutta kaipa noita valmistajia muitakin on, luulisin. Kiinnitin huomiota myös tuohon kasvihuoneiden ripotteluun hallin vastakkaisille laidoille.

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)