lauantai 22. huhtikuuta 2017

PiharuukutOlin taloyhtiömme kokouksessa ja sain pestin hallituksesta. Eka kokous sujui mallikkaasti ja puheeksi tuli piharuukut ja muutenkin pihojen kukkaistukset. En sitten voinut välttää kiusausta ja ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi hoitamaan niitä, mielummin kuin, että ruukut ja istutusten kohennus olisi tilattu jostain ammattilaiselta. Eihän se voi olla niin vaikeaa. Hoidinhan aikaisemmin lähes hehtaarin tonttiakin ihan mallikkaasti. Sitäpaitsi rakastanhan puutarha hommaa. Hallitus kiitti ja otti ehdotuksen iloisin mielin vastaan.


Isännöitsijä oli ottanut vapauden tilata ruukut internetistä, joten minun työksi jäi vain niiden nouto ja kukkaistutusten suunnittelu ja toteutus.
Ruukuiksi oli valittu Lechuza altakasteluruukut, jotka eivät ehkä olleet ihan parhaat mahdolliset käyttötarkoitukseen, mutta ihan näyttävät. Tarkoituksena, kun oli, että ne estävät autoja parkkeeraamasta pihatien eteen ja pyöräpaikalle. Nämä on niin kevyet, että niitä siirtelee lennosta. Näillä kuitenkin nyt sitten mennään.

Ei muuta kuin ruukut kainaloon ja Plantageniin kukka ostoksille. Tarjonta ulkokukista on tietenkin rajallinen tähän aikaan vuodesta, mutta heille oli tullut ihania orvokkeja, joten päädyin niihin Lawsoninsypressin kääpiömuotoisen lajikeen’Ellwoodii’ kanssa. Näitä ei tarvitsisi vaihtaa ihan heti ja kestävät vähän kovempaakin höykytystä.

Kotona sitten aloimme istutus puuhaan. Ensin ruukkut piti kasata, poistaa tulpat, jotta vesi saadaan valumaan pois. Altakastelu ominaisuus menee hukkaan tässäkohtaa, mutta en halua, että astia kerää paljon vettä, kun yöpakkasiakin on vielä ollut tai että taimet lainehtii vedenvarassa. Katelukannulla kasteleminen ei ole kuitenkaan kovin työlästä, jos kuivat säät yllättää.

Kun ruukut oli kasattu laitoin pohjalle ruukkujen mukana tulleen soran ja sitten täytin ruukut mullalla. Koska kasveja ei ollut niin paljoa, oli helppo sovittaa ensin sypressi keskelle ja sen jälkeen orvokit mukavan värikkäästi ympärille. Toivon, että orvokit kasvavat kevään myötä tuuheiksi ja täyttävät astian.


Lopuksi astiat paikoilleen ja vettä perään ja odottelemaan kasvua. Tähän mennessä kukat ovat saaneet olla rauhassa ja kiitostakin olen saanut asuukkailta, joten tästä on mukava jatkaa "talopuutarhurina". Seuraavaksi takapihan kukkaistusten kimppuun ja piharuukut siellä.
10 kommenttia:

 1. Ihanaa että olet saanut jälleen kädet multaan 💚 Se sinulta saamaani köynnöspinaatti muuten versoo jo kovasti ja taimi on levinnyt mahtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tästä tää taas lähtee. Sitä omaa pihaa odotellessa, tästä saa korviketta. Hyvä lähti kasvuun. Täytyy käydä varmaan kaivamassa vanhalta pihalta vielä herkut pois. Liian kivoja erikoisuuksia, jää muuten taakse.

   Poista
 2. Ei hullumpaa hommaa. Minusta on kiva että kerrostaloissakin kiinnitetään huomiota pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä toimii ihan kivana korvikkeena, omaa pihaahan tässä väsätään. Mulla siintää jo silmissä sellainen viherkeidas tähän asfalttiviidakon tilalle. Saa nähdä saanko talot puhuttua ympäri, kun piharemontin ajankohta koittaa. Toivottavasti kuitenkaan ei ihan pian, on sen verran tyyris pläjäys!

   Poista
 3. Näyttävät ruukut ja iloisen värikkäät istutukset. Minustakin on mukavaa, että myös kerrostaloyhtiöt panostavat istutuksiin, niin kesä- kuin monivuotisiin. Toivottavasti noista ruukuista ei kuitenkaan tule yleisiä tuhkakuppeja. Sitä näkee valitettavan paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan on kiltisti olleet ainakin vielä ihmiset. Ehkä jalankulkijatkin arvostaa kukkia ja vähän väriä hamppariostostoksilla käydessä. Ruukut olisi pitänyt olla mielestäni vielä kookkaammat taloon ja sijoituspaikkaan nähden. Nää toimisi paremmin ovensuussa. Mutta ihan jees nää on.

   Poista
 4. Pääsitpä istutushommiin! Sievät istutukset tulikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta!!! Onpa ihanaa puuhata taas pihalla!

   Poista
 5. Onnea talopuutarhurille! Hyvältä näyttää, ruukutkin ovat painavampia nyt mullan, veden ja kasvien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Kivaa, että saan puuhastella taas pihalla ja asukkaat tykkää jäljestä. Tuskin maltan, että ilmat lämpenee ja pääsen sisäpihan istutusten kimppuun. Siitä myöhemmin.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)