lauantai 29. huhtikuuta 2017

Takapihan projekti



Nyt, kun kerran lupauduin urakoimaan takapihan kukkapenkkejäkin, aloitin projektin ihan vaan kuvaamalla kaiken mikä oli tunnistettavissa ja jotta saisin kokonaisvaltaisemman mielikuvan aluesta. Kuvilla olisi helppo sitten leikitellä kotosalla sadepäivinä erilaisista istuksista ja käyttötarkoituksista.

Messuilla kävin keskustelua parin pihasuunnittelijan kanssa ja hankin kirjallisuutta nimen omaan kaupunkipihojen suunnittelusta. Viherympäristöliitto lahjoitti minulle muutaman kirjasen, jotta voisin paremmin tutustua kaupunkipihojen rakentamiseen. Toinen pihasuunnittelija antoi myös niin huikeita visioita pihan käyttömahdollisuuksista, että olin revetä innostuksesta. Takapihan pihankansi tullaan myös remontoimaan jossain vaiheessa ja siihen löytyi mitä mielettömämpiä ratkaisuja asfaltin sijaan.


























Mutta, jos nyt aloittaisin kuitenkin ihan kukkapenkeistä. Talon vanharouva oli huolehtinut vuosikaudet pihan kukista, mutta nyt, kun aika oli jättänyt hänestä, piha istukset olivat vailla hoitoa. Reunakivetykset olivat hujan hajan ja mullat paikoillaan pitävä suojaverkko repsotti ja mullat olivat valuneet veden ja lumen kanssa käytävälle.



Istutukset ovat talon varjoisassa  nurkassa ja asettavat hieman rajoituksia kukkavalinnoille. Samoin seinää kiipeavä villiviini pitäisi ehkä jopa poistaa tai ainakaan mitään uutta ei saanut laittaa siihen kasvamaan. Harmi, olin jo nähnyt mielessäni ihanan kukkaköynnösseinämän.






Joitain satunnaisia kasvustoja on vielä tunnistettavissa, mutta Pikkutalvio on vallannut lähes koko kukkapenkin ja tukehduttanut kaiken alleen, jos siellä oli vielä jotakin.
Tulppaanit taitaa olla niin vanhoja, että eivät enään kuki ja muutamat krookukset vielä jaksoi nousta pöheikön läpi.


Eli ensitöikseni kirjaimellisesti revin Pikkutalvion pois kukkapenkistä ja jäin odottamaan mitä maasta nousee. Seuraavaksi pitäisi puhdistaa muu piha-alue ja korottaa reuna kukkapenkille, jotta mullat pysyvät paikoillaan. En ole vielä päättänyt hankinko vain lisää 2x4:sta vai laitanko, jonkun toisen ratkaisun. Kivetys olisi olisi upea, mutta rahan hukkaan heittämistä, varsinkin jos ja kun piha tullaan mylläämään jossain vaihessa kauttaaltaan uudestaan.


Tässä on vielä hyvää aikaa mietiskellä kasvivalintoja ja toimintoja alueella. Ehkä saisin ylipuhuttua yhden pyykkinarun poistamista ja tilalle istuinryhmää. Mietitään... mietitään...


Alla vielä kuvia kasveista joita tunnistin, jonkun sortin perennoiksi. Kaikkille en valitettavasti muista nimeä ainakaan vielä. Voiko joku ehkä avustaa tunnistamisessa?

Tunnistamaton nro1.

Koristemansikka

Tulppaaneja

Joku ruusu

Tulikellukka
                         

tunnistamaton nro.2



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)