tiistai 3. heinäkuuta 2018

Ruusut pihalla

Muistan lapsuuden kesät mummolassa. Pihalle tultaessa nurmikenttää reunusti juhannusruusujen kolonna, jotka kukkiessa tuoksui huumaavalta. Siitä lähtien ruusut ovat olleet todella lähellä sydäntäni ja juhannusruusu kuulunut ehdottomiin pihakukkiini. 

Ilokseni uuden talon pihalta löytyikin usempi ruusu. Osan tunnistan ja osa on edelleen tuntemattomia. Valitettavasti ruusunurkkaus oli niin umpeen kasvanut ja hoitamaton, että ruusut olivat vesakoituneet ja maa oli täynnä rikkakasveja, joten kukinta on loppunut osasta kokonaan. Naapurustoa tutkiessa kuitenkin pystyin lehtien ja kasvumuodon perusteella tunnistamaan jotain ruusuja. Ensimmäiseksi silmiin osui Juhannusruusu, villiintynyt ja kukaton, mutta kuitenkin.

Juhannusruusu

Takapihalta löytyi myös Minette ruusu, joka tunnetaan paremmin nimellä Mustialan ruusu. Sen kerratut, huumaavalta tuoksuvat kukat, aukeavat heinäkuussa. Tämä vuosi tuntuu olevan varsin suosiollinen tälle ruusulle, kun kukinta on huikean runsasta. Tämä on saanut oman kukkapenkin, joten siitä on pidetty vähän paremmin huolta. 

Juhannusruusun lähellä kasvaa tällä hetkellä tuntemattomaksi jääneet ruusut. Tästä valkokukkaisesta,  köynnöstävän oloisesta, ruususta löysin kokonaisen yhden kukan. Lähes tuoksuton kukka on tulitikkuaskin kokoinen, mutta voin kuvitella, kun niitä on runsaasti, ruusu on oikein kaunis. 
tuntematon köynnösruusu


Ilmeisesti pihalta löytyy Vallamonruusu, jonka tunnistin naapurin kukkapenkistä runsaassa kukassa. Omassa oli muutama nuppu, mutta ne eivät auenneet koskaan, vaan kuivuivat kovan kuivuuden takia, oletan. 

Naapurin Valamonruusu

oma Valamonruusu

Lisäksi etupihan aidanteena on hieman ongelmallinenkin Kurtturuusu. Se on todella kestävä, joka sietää ilmansaasteet, suolat kuin tiepölytkin. Siksi sitä usein näkeekin isojen teiden kaistojen välissä. Se leviää voimakkaasti juurivesojen avulla, joten näin ollen on todella työläs kaveri pitää kurissa. Mutta leikkaamalla siitä saa mitä parhaimman ruusuaidanteen. 
Näiden lisäksi nurkkauksessa kukki yhdellä kukalla, ranskanruusu tyyppinen, kerrannnaiskukkainen, ruusu. Mistä lajista on kyse, on täysin auki vielä. Toivottavasti saan herätettyä sen kukoistukseen ja helpommin tunnistettavaksi. 
Lisäksi itse olen hankkinut tänne kirjoapteekkarinruusun 'Rosa Mundi'n, mutta se ehti nuukahtaa ennekuin sain sen multiin. Lidlistä ostin kaksi köynnösruusua, yhden keltaisen ja yhden punaisen, joista keltainen on lähtenyt kasvuun. 

Lidl'in keltainen köynnösruusu
Edelleen on monta ruusua, joita haluan saada, joten oletettavasti ruusutarha tulee laajentumaan ajanmittaan.


4 kommenttia:

 1. Köynnösruusu voisi olla 'Pohjantähti' Suomenköynnösruusu, kukka muistuttaa sitä kovasti. Lidlin ruusu kannattaa istuttaa vielä syvemmälle, niin että jalostuskohta on vähintään 20cm mullan peitossa, muuten voi alkaa villiversot kasvaa ja jää varsinaiset versot kasvamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi olla hyvinkin tuo 'Pohjantähti'. On tosi kaunis, joten toivottavasti saan sen kukkaan kunnolla. Kiitos neuvosta, Lidlin ruusun kohdalla. Käyn kippaamassa lisää multaa juurelle. :)

   Poista
 2. Aika ihania löytöjä ihan omasta puutarhasta. Minäkin epäilen, että valkoinen köynnösruusu voisi olla Pohjantähti. Meidän pihalla kasvaa yhdessä kohdassa perinteinen kurttulehtiruusu. Jo monta vuotta olen ollut aikeissa kaivaa sen ylös, vaan eipä ole tullut niin tehtyä. Levinnyt se ei ole minnekään, vaikka tilaa ja mahdollisuuksia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurtturuusut on kyllä nättejä ja TOSI kestäviä. Meillä etupihan kurtturuusu ei välittänyt viimetalven lumimassoista tai siitä että aura kävi välillä jyräämässä niitä. Hienosti kukki tänä keväänä. Löytypä sieltä vielä yksi valkoinenkin yksilö. Näin vain uutisissa, että se lisätään haitallisiin, poistettaviin vieraslajeihin, joten saapi nähdä miten puskien käy.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)