torstai 26. heinäkuuta 2018

Taidetta pihalle

Yksi trendi tälle kesälle oli, että ihan normaalilla kotipihalla olisi jotain taidetta. Harvalla on varaa, hankkia oikean taiteilijan veistoksia tai ulkotaideteoksia kotipihalle, joten luovuus on tässä paikalla. Paljon nähdään kotipuutarhoissa, kivistä, betonista tai vastaavista tehtyjä omia taideteoksia. Eli miksipäs sitten ei minulla! Oli aika ottaa sanoista vaari ja väkertää itsellekkin oma piha-tilataideteos.

Olen sinänsä minimalistisen ja modernien suuntien ystävä, joten aloin miettiä mikä sopisi talon henkeen ja omaan tyyliin. Etupihan suunnitelmat ovat muuttuneet koko ajan jo ihan kunnan sääntöjen takia. Etu piha pitää olla puutarha, eikä sinne saa rakentaa mitään rakennuksia lisää, kuten ensin suunnittelin.
Ajatuksena on siis ollut, että julkisivu voisi olla hyvin yksinkertainen. Mielessä taustalla siintää esimerkiksi Didrichsenin museon atriumpiha yksinkertaisuudessaan. Selaillessani Garden Design Magazine lehden sivuja törmäsin kuvaan, joka ihastuttu ihan valtavasti. Tämän tyyppisen pihateoksen tahtoisin toteuttaa omaan pihaanikin! 

©GardenDesingMagazine

Kirppareita kiertäessä löysin Kierrätyskeskuksesta vanhan, Kari Asikaisen suunnitteleman, Martela Scheletro -sermin pilkkahinnalla. Sen muotokieli puhutteli minua ja mielestä se sopi täydellisesti suunnitelmaan. Isot louhitut kivet löytyi lähimetsästä. Pikkukivet nousivat, Tuija-aitaa tehdessä, maasta. Uima-allas muovi löytyi omista nurkista ja kasvit siirsin omasta pihasta. Sitten ei muuta kuin tavaroita asettelemaan.


Ensimmäinen asetelma oli pihassa noin viikon. Olin innostuksissani unohtanut inspiraatio kuvan ja aloin tekemään ehkä perinteisempää vesiallasta.  Kun totesin, että se ei nyt ollut sitä mitä alkujaan ajatelin ja jokin siinä tökki, tein asetelman uusiksi.Palasin inspiraatiokuvaan ja totesin, että oivallus siinä oli, että vesi ei näkynyt altaasta laisinkaan. Vain vesi, joka tuli tyhjästä ja hävisi tyhjään. Joten kivet pois vedestä, hiekka pois ja altaasta lähti puolet pois. Asettelin kivet huolettoman näköisesti uudestaan ja istutin kukat paikalleen. Reippaampi pumppu on vielä hankintalistalla, jotta vesi saadan ylempää valumaan. Nyt pumpun teho ei riitä nostamaan vettä halutulle korkeudelle.


Lopulta löytyi kuitenkin mieleinen asetelma, josta niin ohikulkijat, kuin itsekin voisi nauttia. Vähän vettä vielä ja pihataideteos oli valmis.
8 kommenttia:

 1. Tuo on muuten ihan oikeasti hieno! Upeat kivet ja hienosti aseteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Herra teki ison työn, kun haki kivet metsästä ja kantoi ne kotiin ja kiltisti pyöritteli niitä, kunnes olivat mieleisessä asennossa minulle. Isoin painaa varmaan lähelle 100 kg!!! Varsinaista hyötyliikuntaa.

   Poista
 2. Vastavierailulla. Oi, miten hieno teos. Olen aivan kivifriikki ja kaikki kivijutut kiinnostavat. Siksi perustin Facebookiinkin Kivikkopiha-ryhmän. Tervetuloa sinne, jos kiinnostaa. Minäkin liityin sinun lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Täytyy käydä katsomassa FB ryhmääsi. Minullakin on kivet heikko kohta.

   Poista
 3. Kivet on hieno elementti taiteen tekemiseen terveisin puutarhurintytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat tosiaan heikko kohtani ja "viljelen" niitä mieleelläni vähän sinne tänne. JO huolettomasti aseteltu kivi siellä täällä pihaa antaa muotoa ja karakstääriä pihaistuksiin.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)