sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Kevättä kohdenAuringon säteet heijastuvat lumihangesta ja ulkona on pikkupakkasta. Linnut ovat alkaneet laulaa jo kevät laulujaan. Itsekin herään talvihorroksesta. Kevät on tulossa!! Olisiko istutusten aika?
Kevät kylvöt on hyvä aloittaa ajoissa ja tammikuussa voikin jo hyvin aloittaa pitkän esikasvatuksen vaativien kasvien kylvön. Myös kylmäkäsittelyä vaativaat kasvit voi vielä laittaa vaikka ulos istutusastioissa. Ne ehtivät hienosti saada vaadittavan kylmäkäsittelyn ja ovat keväällä sitten valmiit istutukseen.

Tammikuun istutus listalta löytyy muun muassa
*Chili
*Latva-artisokka
*Munakoiso
*Mansikka
*Ananaskirsikka

Kukista käsittelyyn voi ottaa
*Jättiverba
*Orvokki
*Pelargonia

Itse ajattelin laittaa multaan ainakin chilit, munakoison  ja ehkä teestaan myös Irakilaisen okran kasvatusaikoja. Se kasvoi viime kesänä valtavan kokoiseksi kasvihuoneessa ja ehti tehdä muutaman okran. Istutus jäi kuitenkin myöhäisempään ajankohtaan joten yritän nyt aloittaa tammikuussa ja katsotaan minkälaista satoa tänä vuonna saisi. Kukista multaan laitan ihanaakin ihanammat orvokit joita lisään vuosi vuodelta kasvamaan kukkapenkkeihin. Niiden pitkä kukinta ilahduttaa keväästä pitkälle syksyyn. Kukkapenkissä pieni ränsistyminenkään ei haittaa.

Kylmäkäsittelyn pitäisi antaa omista siemenistä köynnöspinaatille, Mooseksenpalavalle pensaalle,
huhtakurjenpolvelle ja maurinmalvalle. Viimeisimmät ovat jo 4 vuotta vanhoja siemeniä, joten itävyys voi olla vähän niin ja näin. Täytyy kuitenkin yrittää.


4 kommenttia:

 1. Lumisesta ja kylmästä säästä huolimatta kevät on jo mielessä.
  Maurinmalvaa en ole koskaan kylmäkäsitellyt. Hyvin se on aina lähtenyt itämään ja kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minullakin itänyt hienosti, mutta ajattelin, kun kerran ovat iänkaikkisen vanhoja, josko lähtis itämää ja kasvamaan hieman nopeammin.

   Poista
 2. Vanhojakin siemeniä kannattaa kylvää, yllättävän hyvin ovat itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus lähtevät tosiaan hienosti kasvuun. Onneksi mulla on tuo kylmäkaappi, jonne voi laittaa noita koekaniineja käsiteltäväksi, ilman että vievät tilaa. Täytyy vaan muistaa kaivaa esille keväämmällä. :)

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)