torstai 31. tammikuuta 2019

Pakkaspäivien iloja

Olen nähnyt some kanavilla jäälyhtyjä, joihin on jäädytetty erilaisia kukkia. Pakkohan se oli itsekkin kokeilla, kun uutisissa luvattiin kylmiä öitä ja pöydältä löytyi parhaat päivänsä nähnyt tulppaanikimppu. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!


Ensin ämpäri täyteen vettä ja sitten ihmettelemään miten ihmeessä kukat saadaan pysymään reunoilla, kun ne kelluvat. Tähän varmasti löytyy asiaa enemmän tutkimalla vastaus, mutta minä päädyin pujottelemaan ne reunoille vaakatasoon, jolloin ne jäi hyvin "jumiin" toisiinsa. Irronneet lehdet ja varret asettelin pinnalle kauniisti.
Sitten ei muuta kuin koko komeus ulos ja odottelemaan.


Seuraavana aamuna vesi oli jäätynyt jo kovan pakkasen myötä reilusti, sillä seurauksella, että se oli laajentunut ja rikkonut ämpärin. Sisällä näkyi kuitenkin vettä, joten umpijäähän se ei ollut ehtinyt.
Joten ei  muuta kuin ämpäri ylösalaisin ja pikkuhiljaa kuumaa vettä päälle, jotta lyhyt irtosi ämpäristä.


Seuraavaksi naputtelin kirveellä aukon ylös ja kaadoin vedet pois. Illan tullen lisäsin kynttilän ja lyhty oli valmis.
 Kaunista ilman kynttilääkin! 

5 kommenttia:

 1. Kiva lyhty tuli :) Minä jäädyttelin ennen joulua aivan tavallisia jäälyhtyjä ja keksin (ehkä) ratkaisun, millä estää ämpärin halkeaminen. Jäädytin lyhdyt betonisella rappusella eivätkä ämpäreiden pohjat edes pullistelleet yhtään. Lyhdyt olivat jäätyneet pohjasta hyvin ohuelti siinä vaiheessa kun reunat ja pinta olivat kunnon jäässä. Oli myös helppo naputella kumoamisen jälkeen reikä ylös. En uskaltanut ämpärin halkeamisen uhalla käyttää kuin yhtä ämpäriä, joten seitsemän lyhdyn jäädyttämiseen meni useampi vuorokausi :D Tästä kokemuksesta viisastuneena uskallan ensi vuonna laittaa useamman jäätymään kerralla, kun noita betonirappusiakin riittää. Toisaalta, voi olla, että minulla vain kävi tuuri ja ämpäri on sen vuoksi edelleen ehjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhtyjen teko on kivaa. Luulempa, että paras tapa välttää ämpärin hajoaminen on seurata jäätymistä. Meiltä jäi ämpäri yön yli 30 asteen pakkaseen ja olikin enemmänkin ihme, että ei mennyt umpijäähän.

   Poista
 2. Monella noita kukkajäälyhtyjä tosiaan on. Minäkin olen parhaan ämpärini rikkonut tekemällä jäälyhtyjä. Kauniitahan kukat ovat jäänkin sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun selviäisi miten ihmeessä ne saa pysymään kauniisti pystyssä jään sisällä. :)

   Poista
 3. Voisko varsiin pujottaa esim rautalankaa tai sitoa jotain painoa ...
  kauniita ne ovat ilman kynttilääkin-

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)