maanantai 19. toukokuuta 2014

Kasvihuone kuntoon

Viikonlopun aurinko ja lämpö sai koko naapuruston pihoille puuhastelemaan. Yksi leikkasi nurmea, toinen rakensi kasvihuonetta ja meikäläiset aloitti istutukset ulos. Ai että, voiko terapeutisempaa olla, kuin myllätä mullassa!

Urakka aloitettiin multasäkkien ostolla. Uusin pintamullat joka vuosi kasvihuoneeseen. Istutuslaatikot kerrostuvat pohjalla olevasta sorahiekasta, reippaasta hevosenlanta mullasta ja sitten ostomullasta.

Lisäksi vaihdoin kattoikkunoiden tiivisteet ja asensin nostolaitteet. Automaattiset ikkuna-avaajat ovat tällaisen aamu-unisen pelastus! Tai siis paremminkin kasvien pelastus.Ikkunat pesen syyssiivouksen yhteydessä, joten siltäosin kasvari on kunnossa. Hallaharso täytyy asentaa vielä eteläikkunoiden eteen, varjostamaan kovinta keskipäivän paahdetta.


Maan lämpötila näytti jo 16 astetta kasvihuoneessa, joten rohkenin siirtä taimet kasvihuoneeseen. Ensimmäinen yö oli tietenkin hallaa vielä ja yksi kuudesta siirretystä tomatin taimesta sai kylmää ja nuukahti. Muut selvisivät pienellä lämpötilashokilla.
Lisäksi istutin kasvihuonekurkut, spagettikurpitsan, kesäkurpitsan, paprikat ja melonin. Nämä taimet selviytyivät hyvin siirrosta. Myöhemmin olisi tarkoitus vielä laitaa basilika, salaatit ja munakoison.Kuvassa yläkulmassa olevalla mittarilla mittaan maan lämpötilaa. Se on tavallinen Ikeasta hankittu muutaman euron hintainen paistomittari!
Myöhemmin laitan vielä kosteusmittarit maahan. Maa on lähdepohjainen ja pintavesi nousee välillä todella korkealle. Tällöin pintamultaa ei tarvi kastella, koska juuret saa vettä suoraan maasta. Tähän käyttöön kosteusmittarit ovat oivallisia. Ne kertovat mikä kostetus on maassa vähän syvemmällä.


Nähtäväksi jää jos taimet selviytyvät ulkona. Onneksi viherhuoneessa on vielä liuta taimia, jos nämä päättävät kuukahtaa. Toivottavasti lämpötilat pysyvät nyt sitten tällaisina.


8 kommenttia:

 1. Kuinka hurmaava kasvihuone siellä sinulla<3 Tilaakin noin ruhtinaallisesti, omani on käynyt jo aikoja sitten liian pieneksi;D Minullakin ovat taimet jo viikon olleet kasvihuoneessa, mutten ole vielä rohjennut istuttaa niitä säkkeihinsä. Kenties nyt tämän lämpöallon rohkaistuttamana, istutan plantut viikonloppuna lopullisille sijoilleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Minna! Otin neuvosta vaarin ja rakensimme niin ison kasvarin kuin ilman lupaa täällä saa tehdä, kun kuulin sanottavan, että aina tulee liian pieni. Ja voisihan noita neliöitä tosiaan olla muutama lisää. ;-) Hyvää istutus onnea sinnekin.

   Poista
 2. Tosi hyvännäköistä Katja! Voi miksei tällä blogilla ole vielä enemmän lukijoita kun sulla on niin hyvät jutut... toivottavasti (ja luultavasti) löytävät tänne pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekkin Kati! Toivotaan paljon lukijoita ja paljon keskusteluja. Mutta hei, te saatte nyt tällaista lähes privatti juttuja, kun teitä on vielä noin muutama!:-D

   Poista
 3. Ai että miten ihana kasvihuone! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Olen iloinen itsekin siitä. Oma suunnitelma, mieheni toteutus. Kaikki vanhasta kierrätys rojusta! ( paitsi katto)

   Poista
 4. Todella kaunis kasvihuone sinulla! Kyllä noissa itse tehdyissä vaan on aivan omansalaista viehätystä. Ja todella hyvää tilankäyttöä, kun on kolme penkkiä rinnakkain,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Minulle kasvari on nimen omaan vain kasvatusta varten. Siksi mahdollisimman paljon pinta-alasta istutuskäyttöön. Ja nää korotetut penkit ovat ihan ehdoton juttu!

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)