lauantai 24. toukokuuta 2014

Kasvimaa kuntoon


Perunamaan laajennusta

Mieheni sai puuhata raskaammat hommat, kuten maan muokkauksen puuterhajyrsimellä. Laajensimme perunamaata puolella, jotta saamme perunat uuteen multaan. Vanhan perunamaan mullat ovat heikentyneet sen verran, se saa jäädä "kesannolle". Istutan varmaan jotain maanparannuskasvia, kuten Hunajakukkaa. Se olisi kaunista ja sitä löytyy pussillinen. Myös pavut tai herneet voisi olla hyviä. Lannoitimme viimevuonna mullan hevosenlannalla ja syksyllä keräsimme kaiken leikkuujätteen kasoiksi perunamaahan ja laatikoihin ja nyt se käännettiin mullan sekaan. Tämä vuosi vielä lannoitusta ja ensivuonna sen voi ottaa taas käyttöön.

Suosin muutenkin kasvien kiertoviljelyä. Välillä on vain vaikea muistaa, mikä kasvi oli missäkin laatikossa. Tätä varten kuvaan joka vuosi laatikot ja näin voin tarkistaa asian. Koska en kasvata juurikaan juureksia, jotka vaativat keskivahvan maan, joudun soveltamaan kiertoa. Se menee jotakuinkin näin. Joitain poikkeuksia on välillä tehtävä, mutta samaa vihannesta ei kasvateta samassa laatikossa peräkkäisinä vuosina.

1. vuosi
-pavut ja herneet (maanparannus)
2. vuosi
-sipulit, peruna (perunaa ei laatikossa; peruna- ja hernemaa vuorottelee mahdollisuuksien mukaan)
3. vuosi
-pinaatti, retiisi, porkkana
4. vuosi
-salaatit
ja tämän jälkeen aloitetaan taas pavuilla. Sittenhän tähän on vielä mahdutettava mahdollisuuksien mukaan satunnaiset testaukset, yrtit ja kukat. Joten aikanmoinen palapelihän tämä on!


Laatikot valmiina isutuksiin


Pottumaan suurennuksen lisäksi laitan sen viereen vielä lisää laatikoita, jotka ajattelin pohjustaa sanomalehdillä ja sitten täyttää ostomullalla. Näin rikkakasvit eivät toivottavasti puske pohjasta läpi. Päälle sitten lääkekasvien siemenet, joita innostuin tilaamaan. Saa nähdä jos lähtevät kasvamaan ilman esikasvatusta.  


Lääkekasvilaatikkojen paikka löytyi 


Repertuaarissa on Kamomillaa, Valerianaa, Juuurisikuria, Muskatelisalvia, Tuoksuampiaisyrttiä, Baikalinvuohennokka, Sitruunaväriminttua ja Kurkkuyrtti. Ja kissoille tietenkin Aitokissanminttu. 
Nämä laatikot jäävät paikoilleen sitten pitemmäksi aikaa, koska kaikki nämä lääkekasvit pitäisi olla monivuotisia. Näitä voin sitten kuivatella ja käyttää vaikka teenä. Tai sitten vaan ihan pihan kaunistuksena.  Jännää nähdä mitä niistä tulee.

2 kommenttia:

  1. Kasvilavat ovat käteviä. Minä istutin taimet viikko sitten laatikoihin. Pottuja meillä on vain yksi laatikollinen kasvamassa.

    VastaaPoista
  2. Minäkin huomasin, että lavat on käteviä. Huomattavasti vähemmän työtä ja ovat vähän ylempänä. Meillä potut on ehdottomasti herran herkkua. Meille perunoista riittää talvelle saakka ja pienimmät jätettään istukasperunoiksi. Tänä vuonna laitettiin Timoa ja Blue Congoa. Jälkimmäinen on muuten hitsin hyvä muusiperuna!

    VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)