maanantai 14. heinäkuuta 2014

Hyvästi jää..

Euroopan pähkinäpensas 2012

Talon kyljessä on kasvanut pähkinäpensas. Mieheni mukaan hän oli aikoinaan hankkinut peikonpähkinän, mutta totuus paljastui vuosien saatossa ja pensaasta kuoriutui roteva, rehevä, runsaasti kasvava euroopanpähkinäpensas. Factaa: 2-7 metriä korkea, halkaisija 10 metriä, pensaassa voi olla jopa 200-300 runkoa!!

Ehei, tämä puska ei kyllä kasva enää meidän pihalla, olen toitottanut muutaman vuoden. Ensin karsin korkeutta ja leveyttä muutaman vuoden. Eilen ajattelin trimmata pusikkoa taas, koska se peitti lähes keittiön ikkunan ja yläkerran ikkunastakin sai jo oksista kiinni. Oksat viistivät myös kulkureittiä talolta puuliiteriin.

Pensas oli vain kasvanut nyt siihen malliin, että noin 2 metrin korkeuteen nousi vain paljaita runkoja ja vasta sitten latvusto haaroittui. Näin ollen, kun aloin karsia latvoja, jäljelle jäi vain rungot tököttämään pystyyn. Eli tämä pensas oli tullut elinkaarensa päähän meidän pihalla.


Mieheni tempaisi näppärän sähkösahan käyntiin ja niin sai poistua pähkinäpensas keskuudestamme.

Piha suureni kertaheitolla ja talokin tuntuu heti isommalta. Pensas on kuluttanut talon maalipintaa ja nyt siinä on läiskiä siellä täällä (erottuu hyvin kuvassa). Mutta sisälle tulvii valoa ihan toisella tapaa!

Nyt kukkapenkitkin saa taas aurinkoa ja toiselle puolellekkin voi perustaa kukkapenkin. Aimminhan ei pensaan läheisyydessä pärjännyt mikään kasvi. Nurkkaus on niin täydellinen auringon, suojaisuuden, vähän viettävän maan takia, että tässä voisi kokeilla jotain vähän herkempääkin kasvia nyt sitten.

Mutta ei mitään mikä kasvaa 10 metriseksi!!

Talo tänään!


11 kommenttia:

 1. Melkoinen pensas! Muutos on suuri, kun pensas lähti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Nyt sitten voi alkaa suunnitella jotain kivaa tuonhon. Täytyy vaan saada naapuri kaivurilla nostamaan kannon pois, niin sitten voi istuttaa ihan ekaksi nurmikon, jota pensaan alla ei ole ollut.

   Poista
 2. Todella valtava muutos. Mitä tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole päättänyt yhtään mitä tilalle. Tässä on tosiaan niin hyvä paikka, että otan oikein aikaa etsiskellä jotain hienoja ja ehkä vähän erikoisempiakin juttuja. Pensasta / puuta / perennaa... aika näyttää. Jos nyt ensin saisi sen nurmikon, että näyttäisi vähän siistimmältä.

   Poista
 3. Haikeaa luopua suuresta ja pitkään kasvaneesta pensaasta, mutta kaikella on hyvätkin puolensa. Valoa tosiaan riittää nyt aivan eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse asiassa ei kauheen haikeata edes ollut. Niin kauan olen puntaroinut tuon poistamista, kun selvisi, että on ihan perus pähkinä ja siirto noi isolle pusikolle olisi ollut vaikea.

   Otin kuitenkin talteen muutaman pähkinän, että voin sitten koittaa kasvattaa uuden ja sijoittaa parempaan paikkaan tontilla. Pähkinäpensaassa kun ei sinänsä ole vikaa, tässä tapauksessa vain sen sijoituspaikassa.

   Poista
 4. Saman radikaaliratkaisun voisi meillä tehdä syreenipensaalle, joka kasvaa jättiläisenä yli käytävän kohti talon seinää. Pahimmin kurottavia oksia on leikottu, etteivät sentään tule olohuoneen ikkunasta sisään. Monta kertaa on sahaa sen juurelle jo sovitettu, mutta jokin on estänyt.
  Tilava ja aivan loistava istutuspaikka uudelle kasville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tosiaan tarvitaan näitä radikaaleja ratkaisuja ja hetkeäkään en ole katunut. Ja olihan tätä tovi jo puntaroitu.

   Poista
 5. Joskus on hyvä antaa sahan soida!

  VastaaPoista
 6. Komea pensas jonnekin metsän laitaan tai ojan penkalle, mutta noin lähellä taloa tosiaankin pilaa talon vuorilaudoitusta. Meidän leveyspiirillä onneksi kasvaa pähkinäpensaita vähän joka puolella:)

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)