keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tyyntä ennen myrskyä

Läntiseen suomeen on luvatttu myrskyä täksi illaksi. Ehkä se ei edes osu tänne meille. Vielä on ainakin tyyntä tällä kuopassa, metsän siimeksessä. Muutaman vuoden takaisen joulumyräkän jälkeen olemme oppineet varautumaan vähän näihin myrskyihin.

Tyyntä on 


Myrskyt, jotka katkoo sähkölinjat, on varmasti haaste moneen kotiin. Meilläkin se on.
Ei pelkästään, että on pimeää, vaan myös, että talo kylmenee, vesipumppu lakkaa toimimasta ja veden tulo loppuu. Täällä siirrytään kertaheitolla satavuotta ajassa taaksepäin.

Onneksi meillä on kaikissa huoneissa toimiva hella tai uuni, joten sillä saa talon pysymään lämpimänä. Keittiön hella on muutenkin aina talvisin käytössä. Kokkailen sillä joka päivä!
Lisäksi meiltä tosiaan löytyy pihalta kaivoja, joista meille muutenkin tulee juomavesi. Eli jos oikeen haluaa pihistellä, niin ämpärillä vaan nostamaan ihan käsipelillä.  Ei tarvitse käydä ostamassa pullotettua vettä.


Keittiön hella on jokapäivä talvisin käytössä

Olohuoneen pönttöuuni

Ja säkkipimeetähän tänne kuoppaan tulee, kun sähköt menevät poikki, joten porstuassa odottaa vanha fikkari käyttövalmiina. Se on aina samalla paikalla, joten sen löytää ihan käsikopelolla. Seinillä on lisäksi vanhat öljylamput, jotka otetaan käyttöön tarpeen vaatiessa. Ne valaisevat todella hyvin ja valoteho näissä on lähes sama kuin 60 W lampun laittaa päälle. Haju ei ehkä ole ihan mitä parhain, mutta ei se haittaa, kun pimeys on vallannut talon.

wanha fikkari

toimivat wanha ja uusi öljyvalaisin

Ja tietysti keittiön laatikosta löytyy ties minkälaisia kynttilöitä, joita voi ripotella sinne tänne. Tällä varastolla pärjää ihan hyvin pidemmänkin sähkökatkon yli. 

Ja sitten tietenkin, jos alkaa oikein tympiä pimeys, puidenpoltto ja vuosisadan vaihteen tunnelma, niin meillähän on aina mahdollisuus paeta kaupunkikämppään, jossa harvemmin tällaisia ongelmia on.  Hah!

1 kommentti:

  1. Ulkona tuulee parhaillaan tosi navakasti. Vielä ei ole sähköt mennyt, mutta välillä kyllä vilkkuvat. Muutaman vuoden takaisesta pitkästä sähköttömyydestä on sen verran opittu, että vettä ja kynttilöitä sekä taskulamppuja on aina helposti käsillä. Samoin takkapuut valmiiksi pilkottuina, vaikka onhan tuota takkaa jo muutenkin lämmitetty. Toivotaan, että sähköt ja sen myötä nykyaika säilyvät.

    VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)