tiistai 7. huhtikuuta 2015

Happihyppelyllä

Flunssa on riivannu koko pääsiäisen ja pyrähtipä kuumekkin välillä yli 38 asteen. Joten veltto olo on ollut ja kamalasti en ole jaksanut tehdä. 
Maanantaina päätin käydä kuitenkin vähän ulkona ottamassa happea nenään. Kamera kaulassa tein sitten pihakierroksen. Olipa mieltä piristävää huomata, että kevät on koittanut tänne kuoppaankin! 

Krookukset ja sahramit kukkivat auringossa, syreeniaidanteen alla, sisääntulossa. Olen istuttanut paljon kevätkukkijoita tähän kohtaan, koska on ihanaa nähdä ensimmäisenä kotiin tullessa, tämän kukkameren. Lisään näitä joka vuosi. 

Myös perennat ovat tehneet alkuja, kun nostelin lakoon menneitä varsia ja havusuojia. Pioneissa oli valtavan hienot alut. Vain viimevuonna siirretyt, eivät näytä vielä elonmerkkejä. Myös akileijat olivat lähteneet taas hienoon kasvuun ja siementaimia löytyi sielä täältä. Niitä voisi ehkä ruukuttaa taimenvaihtoon.
Viimesyksynä myllätyn kukkapenkkin osa on täynnä narsisseja ja ukonlaukkaa. Routa oli nostanut osan sipuleista pinnalle, mutta hyvin näyttävät kuitenkin kasvavan. Tämän kukintaa odottelen innolla. Ehkä tähänkin voisi laitaa vielä kasan krookuksia. Päälle kasvaa sitten myöhemmin kultapallo.
Tulppaaneista olen luopunut täysin, koska kaikki menee peurojen ruuaksi. Vähän harmittaa, koska ne ovat kerrassaan ihania kukkijoita kevääseen. Mutta minkäs teet. En halua pihaani aidattuja kukkapenkkejä, vaan yritän hankkia mielummin peurankestäviä kukkia. 

Talon takana olevasta penkistä, näytti vielä jokunen vanha tulppaani nousevan maasta. Ehkä villi ruohosipuli kaverina, suojaa sitä ja saamme nähdä siinä vielä kukkankin. Pihakierros jatkui kasvihuoneelle, jossa mieheni avustuksella nostimme vesisaavit ulos ja laitoimme kesäkeinun kuntoon. Mieheni nikkaroi keinulle vielä jalkatuet, jotta keinu ei uppoa pehmeään maahan. Kyllä nyt kelpaa taas kesällä kiikkua keinussa, kasvimaapuuhastelujen välissä, kun ei tarvitse huolehtia keinun kintuista. 

Kasvimaallakin oli tapahtunut, kun syksyllä istutetut talvivalkosipulit olivat nousseet hienosti. 
Ilokseni myös Timjami oli talvehtinut! Rakastan tuoreen timjamin makua ja käytän sitä tietenkin padoissa, mutta myös esimerkiksi pelmeeenikeittossa. 
  

Lopuksi kävin vielä tarkastamassa viherhuoneessa taimien voinnin. Kasvu on onneksi hidastunut, kun siirsin taimet sisältä viherhuoneeseen. Lämpötila on noin 17 astetta ja kasvilamput on taimerilla niin, että ne antavat lisävalon tauotettuna. Aurinko paistaa aamut ja illat sisään, jolloin kasvivalot ovat kiinni. 
Ja eihän sitä tietenkään malttanut vaan kastella, vaan tulipa sitten koulittua isompiin ruukkuihin akileijat, paprikat ja munakoiso. Ja mikä ylläri odottikaan, kun kaivoin erikoisperunat esiin kaapista! 
Messuilta pummitut erikoisperunat antoivat viime kesänä mukavan pikkusadon ja säästin jokaisen potun siemenperunaksi. Aikamoiset alut olivat tehneet pimeässä kaapissa. Näistä varmaan saa yhden rivin tänä kesänä ja ehkäpä niistä raaskii jopa syödä osan. Lajit ovat 'Shetland Black' ja 'Trixie' .
Tämän jälkeen kyllä olinkin taas niin rättiväsynyt, että loppu päivä meni vällyjen alla Rintamamiestalo-kirjaa lueskellen ja haaveillen jättiremonteista ja talon laajennuksesta. :D
8 kommenttia:

 1. Kylläpä tulee keväinen olo kun katselee noita kuvia. Meillä on lunta vielä melko runsaasti, joten tuollaisesta voi vain haaveilla. Toivottavasti tervehdyt ja pääset työskentelemään puutarhassasi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut tänäänkin +10 ja aurinkokin alkoi paistaa iltapäivästä. Lumesta ei ole enää tietoakaan. Toivottavasti flunssa alkaa antaa periksi ja pääsisin hommiin. Nyt olen vielä verkkareissa kotosalla. Mukavaa alkanutta viikkoa sinnullekkin.

   Poista
 2. Kauniit krookukset ja sahramit! Kateellisena katson määrää, meidän savimaasta routivat ylös joka vuosi vaikka kuinka syvään yritän istuttaa. Tänä vuonna sentään muutama näkyy kukkivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lisäilen näitä joka vuosi ja tarkoituksena on saada ihana kevätkukkija meri tähän sisääntuloon. Yksisikin kauniisti kukkiva krookus keväässä piristää.

   Poista
 3. Ihanan keväiseltä näyttää puutarhasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme vähän niin kuin kuopassa täällä ja katellisena katselen auringonpaistetta naapureiden tonteilla. Ja nyt vihdoinkin se ylettää taas puidenlatvojen yli meidänkin pihaan, herättäen sen eloon.

   Poista
 4. Vaikeaa malttaa sairastaa rauhassa pöpöt pois kun ulkona on nyt niin ihanaa! Toivottavasti pääset taas pian pihalle puuhastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ei millään malttaisi levätä. Onneksi ollaan jo voitonpuolella ja loppuviikosta varmaan jo taas kunnossa.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)