tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kasvutarinoita

Tällä hetkellä olen esikasvattanut aika pitkälle ne mitä tänävuonna ajattelin esikasvattaa. Loput siemenet, sipulit ja juurakot laitan sitten suoraan maahan, kunhan yöpakkaset vähän hellittää.

Sisällä kurpitsat ovat venyneet siihen pisteeseen, että olisivat kohta koulimista vailla. Laitoin myös basilikan uudestaan, kun erehdyin kastelemaan edelliset hengiltä. Myös floksit kokivat saman kohtalon ja yritän nyt uudestaan paremmalla onnella. Onneksi siemeniä jäi vielä jäljelle. Kokeilen samalla basilikan kohdalla toisenlaista kasvatusmetodia, kun istutin siemenet valmiiksi pieniin potteihin. Josko nyt en saa liikakasteltua niitä.

Alla olevassa kuvassa oleva puinen kuutio sisältää Visakoivunsiemenen, jonka sain äidiltä joululahjaksi. Saa nähdä lähteekö kasvuun!

Kurpitsa ja kaikkea kivaa

Myös viherhuoneen taimet ovat kasvaneet reippaasti ja osa onkin uudelleenistuttamista vaille. 
Kylmäkäsitelty köynnöspinaatti on lähtenyt loistavasti kasvuun ja taimia taitaa olla lähes kymmenkunta. Taidan laittaa osan taimenvaihtoon. Samoin tomaatit on jälleen kasvanut hyvin. Isoimmat koulin jo toistamiseen isohin astioihin ja pienemmätkin alkavat saavuttaa sen verran kokoa, että täytyy viikolla ottaa urakka ja purkittaa niitä. Kasvihuonekurkukin kasvaa mukavasti, joten hyvältä näyttää tällä erää.

Kun taimet siirtyvät viherhuoneeseen aloitan yleensä altakastelun, eli taimet saavat veden vain alustalta. Kuvittelisin, että juuret kasvaisivat voimakkaasti silloin alaspäin ja näin isommiksi. Mene ja tiedä, näin kuitenkin teen. Pidän lämpötilan vielä alhaalla noin +16 -18 asteessa, jotta ennenkaikkea tomatit eivät innostu kasvamaan ihan valtavasti. Viimevuonna plantut venyivät mahdottoman korkeiksi ja honteloiksi, jotka oli vaikea siirtää sitten kasvihuoneeseen.

Sen verran täytyy kuitenkin tarkkailla lämpötilaa, että herkemmät eivät saa kylmää tai kasvu pysähtyy tyysti.

Köynnöspinaatti

Tomatteja, chilejä, paprikaa ja muuta mukavaa

Tomatit ja kurkku

Kävin myös aiemmin viherhuoneessa olevia vanhoja juurakoita ja siemeniä läpi ja laitoin omalta pihalta kerätyt unikon, sametikukan ja orvokin siemenet multaan. Orvokit näyttää ainakin itäneen, saa nähdä lähteekö samettikukka laisinkaan ja unikotkin ovat hiljaisia vielä. Olin hieman laiska ja jätin talvetettut daaliajuurakot kasvamaan talviturpeeseen. Olen vain roiskinut vettä aina välillä niiden päälle. Näyttää nekin olevan kuitenkin hengissä kaikki. Voisin laittaa ainakin vähän tuhdimpaa multa niille, jotta jaksavat kasvaa.

Orvokki ja Tagetes
talvetetut daaliat

Ja jotta hommat ei lopu, niin ostin pussillisen Gladioluksia Plantagenista ja Tokmannista pionin taimia, kun kerran halvalla sai.
Kaikille uusille lukijoilleni vielä, iso  HEI! Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan juttujani. 


12 kommenttia:

 1. Onpas sinulla hienot istutukset ja taimet.Näyttää todella hyvältä. Niistä on sitten kesällä paljon iloa. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä riittää ilo tosiaan minulle, naapureille ja vähän muillekkin! Aurinkoista päivää sinullekkin.

   Poista
 2. Hei mää voisinkin jo varata sulta yhden köynnöspinaatin taimen :) Oletan et tulisit taasen Nuppulaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne, sinne, Minna! Mä laitan sulle yhden varaukseen. :D

   Poista
 3. Pitääpä mennä käymään tokmannilla jos sieltä saa pionin taimia. Noita kuvan lajikkeita minulla on molempia, mutta ei kaise mitään haittaa :)
  Samannäköistä taimiviidakko löytyy meiltäkin. Ikkunasta ei meinaa ulos nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yllätyin pioneista! Siellä oli muitakin lajikkeita, mutta oli vähän kiirus, joten nappasin nämä kaksi yksilöä, joissa oli jo alut. Valkoista oli ainakin.
   Kävin juuri kasvihuoneessa ja maan lämpötila oli jo +17 astetta, joten taidan kiikuttaa muutaman tomantinplantun jo sinne. Saa vähän tilaa viherhuoneeseen.

   Poista
 4. Hyvässä vaiheessa taimesi ovatkin, kiva käydä katselemassa muidenkin touhuja :) Köynnöspinaatti on mulle uusi, en ole kokeillut. Kivoja kasvatuksia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöspinaatti on mullekkin uusi tuttavuus. Hyötykasviyhdistys kovasti kehui, niin ajatelin kokeilla. Lehdet voi siis käyttää pinaatin tavoin nuorena. Hyvin viihtyessä, on monivuotinen. Saa nähdä lyökö Hyvänheikinsavikan, josta pidin tosi paljon.

   Poista
 5. Upeat kasvatukset! Mikä määrä erilaisia taimia! Vieläköhän ehtisin kurkkua kasvattamaan...se unohtui minulta kokonaan:[

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan tuossa taimi poikineen. Hyvin ehdit kurkun kanssa, jos heti laittaa siemenet multaan.Tai kannattaa sitä mielestäni ainakin kokeilla.

   Poista
 6. Moikka!
  Onpa siellä PRO meininki!
  Mä vannon joka kevät, että jätän kylvöhommat itseäni taitavammille ja ostan valmiita taimia, mutta unohdan lupaukseni aina seuraavan vuoden maaliskuussa...;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, Anna!
   No no, äläs nyt. Kyllä viherpeukalointi kuuluu kaikille ja sitä paitsi sullahan oli vaikka mitä tulossa. Mulla nyt on vaan vähän mopo lähtenyt käsistä! ;D

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)