maanantai 30. lokakuuta 2017

Takapihan hyötypuutarha siintää silmissä

Talon hankinnan jälkeen kaikki puuhastelu on keskittynyt sisätiloihin ja siellä paikkojen kunnostamiseen. Päävesiputken rikkoontuminen ja muut puuhat ovat vieneet kaiken ajan ja piha on jäänyt täysin huomiotta. No, olinkin suunnitellut, että keskityn siihen vasta ensikeväänä. Otin kuitenkin kameran käteen ja kävin vähän ikuistamassa pihamaata kaikessa kaaoksessa. Paljon löytyy kunnostettavaa ja tunnistettavaa, mutta se ei kauhistuta. Olen varma, että ajankanssa tästä muodostuu juuri sellainen paratiisi, jonka sen haluan olevan. Pää pursuaa idoita ja tästä on helppo lähteä kunnostamaan piha kohti unelmia. 

Kuten aiemmin olenkin maininnut, talo on toimiva tilajaollisesti ja sama pätee myös pihaan. Löysin vanhat piirustukset, jossa toiminnot piha-alueella oli jaoteltu ja kaikki tuntui olevan edelleen samalla tavalla. Enkä itsekkään ala niitä muuttamaan, kun ne ovat minusta todella toimivat.  Ne kaipaavat vain vähän tähänpäivään saattamista ja kunnostamista.

takapihan koristemuuri

Takapihan koristemuurin ja raja-aidan välistä löytyy hyötypuutarha kasvihuonella. Kaikki tosin rempallaan ja villiintyneenä, mutta joitakin kasveja jo tunnistin sieltä. On karhunvadelmaa, viinirypäleitä, omenapuu, luumupuita ja herukkaa. Osan tulen vain karsimaan kovalla kädellä, osan kunnostan ja osan uusin kokonaan. Vanha omenapuu saa ehkä lähteä, koska on sen verran kallellaan jo nyt ja haparoiden tukien varassa. Näytti olevan tavallinen valkeakuulas, joten mistään harvinaisuudesta ei ole kyse. Luumupuut on lähteneet käsistä ja kasvavat alkuja siellä täällä. Karhunvadelma näytti hyvinvoivalta ja satoisalta, joten se saa jäädä paikoilleen. Vain maan kunnostus on varmaan paikallaan tässäkohtaa.


Valkeakuulas tukipuineen

Karhunvadelma rehottaa

villiintynyt hyötypuutarha

Luumupuutkin on villiintyneet

jonkun sortin herukka

Kasvihuoneesta on aikojen saatossa lasit menneet rikki ja istutusaltaat rehottaa rikkakasvillisuutta. Köynnökset ovat vallanneet seinät ja kattorakenteet. Keskellä menevät puiset pitkospuut olivat tietysti myös maatuneet osittain, joten ne tulee ehdottomasti poistaa. Luulenpa, että koko kasvihuone tarvitsee uuden sokkelin ja noston korkeammalle. Nyt harjakorkeus on jossain 2 m, jolloin sivut jää todella mataliksi. Näin tomatin intohimoisena kasvattajana haluaisin kohopenkit ja reunoille reippaasti korkeutta. Kokoa kasvihuoneella on ruhtinaalliset 5 x 3 m, eli suurehkosta 15 m2 kasvarista on kyse. Metallikehikko on säilynyt hyvänä ja ei sen kummemin kaipaa kunnostusta. Ruostetta ei näy missään ja musta väri mielyttää tässä.

Katsotaan minkälaiseen projektiin alamme ensi keväänä tämän kanssa. Kennolevyt täytyy tilata ainakin kattoon ja uudet automaattinostimet asentaa kattoluukkuihin. Mietinkin sitten vielä, tuleeko seinät lasista vai kennolevyistä.
Kasvihuoneesta löytyi villiintyneen viinirypäleen lisäksi piparjuurta. Ne täytyy kaivaa molemmat ylös ja siirtää. Viinirypäle seinustalle ja piparjuuri ulos johonkin toiseen penkkiin.

Kasvihuone köynnösten peitossa

Köynnösten ja rikkakasvien valloittama kasvihuone

Vain lasit puuttu

vanha kuokka löytyi kaiken keskeltä

viinerypäleet eivät ehtineet tällevuodelle


Humala kiipeeä seinustalla

Humalan, villiviinin, viinirypäleen ja köynnöskukkien sekamelska

Alue näyttää kuvissa ahtaalta, mutta todellisuudessa ala on kohtuullisen iso. Tänne saa hyvin istutusaltaissa kaikenlaisia herkkuja. Itä-länsi ilmansuunta on vielä mitä parhain, joten voin kuvitella, että tässä on aika mukavan aurinkoista ja lämmintä kesäisin. Tähän kehittyy varmasti oma suojaisa pienilmasto. Mitkä kasvit sitten tässä viihtyvät jää nähtäväksi. Koristevilliviini on ottanut tällähetkellä vallan lähes joka nurkasta ja sen poistan vielä tänävuonna. Osa roskiin, osa kiertämään isoa mäntyä takapihalle. Täytynnee jossain vaiheessa talvella istua alas ja alkaa hahmottamaan mitä hyötykasveja ensikesälle halutaan ja  minne mikäkin laitettaan, jotta viljelykierto saadaan toteutettua. 

Myös muuria tulee kunnostaa ja puhdistaa ja räystäspuut maalata. Sitten vaan kasvatuspuuhia ja unelmia kohti!

villiviini rehottaa
villiviini oli ottanur vallan antennista

villiintyneet köynnöskukat 

12 kommenttia:

 1. Onhan tuo tällä hetkellä aikamoinen salainen puutarha, mutta ei yhtään toivottoman näköinen. Puutarhan runko on tavallaan jo pystyssä ja sen saa ihan toisen näköiseksi jo pienellä siivouksella. Odotan innolla, miten puutarhasi alkaa muuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tuossa puuhaa riittää! Mutta toimiva pohja kyllä auttaa tekemistä. Käytiin vähän trimmerillä tosiaan jo läpi pihaa, ja näyttää jo heti paremmalta. Laitan kuvia myöhemmin.

   Poista
 2. Sanoisin, että unelmapuutarha. Onnittelut talosta, se näyttää kovin saman oloiselta kuin omamme (vuodelta -68) Onnittelut myös vauvasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja! Talo on tosiaan vuodelta -68 meilläkin! Tämä on arkkitehdin piirtämä, mutta aika saman tyyppisiähän nämä talot ovat keskenään tällä aikakaudella. Pihan ilme muuttuu varmasti, kun saadaan salaojaprojekti käyntiin ja isoja kuusia nurkista pois.

   Poista
 3. Tulee varmasti hyvän näköinen puutarha! Tällinen piha innostaa, Elias nukkumaan vaunuun ja sinä hihat heiluen pihallasi. Näin minä tulevan kevään näen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hiljaa hyvää tulee. Saat tulla sitten babysitteriksi, että saadaan pihaa kuntoon.

   Poista
 4. Vau, tiilinen suojamuuri on hyvä juttu. Nyt näyttää hurjalta mutta riuskan siivoamisen jälkeen tuohan on unelma-alue kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hommia riittää tosiaan tuossa ja muussakin pihassa, mutta kevällä sitten aloitan urakoinnin. Luulen kanssa, että tuosta tulee todella satoisa paikka kaikille herkuille.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen iso projekti sinulla edessä. Syysterveiset Viherrillin puutarhasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä aikamoinen projekti edessä ja suunnitelmat rönsyilevät päivittäin. No onneksi toteutusaikataulu on lähempänä 10 vuotta kuin 10 päivää. Kävin kurkkamassa blogiasi ja kirjauduin lukijaksi. Hienoja kuvia olet ottanut!! Tervetuloa lukemaan minun sivuja.

   PoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)