tiistai 2. huhtikuuta 2019

Omenapuun leikkaus

On tullut aika leikata omenapuita. Kuivuneita ja kuolleita oksia voi poistaa koko kasvukauden, mutta eläviä oksia on hyvä leikata näin keväällä, ennekuin vesi nousee puuhun. Loppusyksystä voi tehdä vielä jotain pientä leikkausta, kun sato on kerätty.

Omenapuut leikataan yleisesti kohtuullisen mataliksi ja latvuston oksat tulisi kasvaa vaakasuunnassa mielummin kuin pystysuunnassa. Tästä johtuen oksia karsiessa, poistetaan ensin kuolleet oksat. Tämän jälkeen poistetaan suuret oksat, jotka kasvavat ylös, hankaavat tai ovat muuten ilmavan latvuston tukkeena. Lopuksi puu viimeistellään pienien oksien poistolla. On parempi poistaa muutama isompi oksa kuin paljon pieniä, koska pienten oksien poistaminen runsaasti saa puun kasvattamaan vesiversoja ja tuuheuttamaan latvustoa turhaan.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että yhden vuoden aikana ei saa poistaa liikaa kasvustuo, koska pahimmassa tapauksessa se tappaa koko puun.

Eri ikäisillä puilla on omat säännöt leikkauksien suhteen, mutta yleisesti voisi sanoa että yleisilmeen tulisi olla  sateenvarjon muotoinen. Joskus vanhoja puita ei ole enään mahdollista leikata muotoonsa ja kannattaakin miettiä haluaako pitää korkean "sisustuksellissemman" puun vai kaatako koko puu ja istuttaa uuden.

Meidän ränsistynyt, ylikasvanut omenapuu antoi viime vuonna runsaan sadon, mutta valitettavasti kaikkiin omenoihin iski muumiotauti. Osa syynä varmasti oli se, että puuta ei ole leikattu vuosikausiin ja sen latvusto on venynyt ja tuuhentunut valtavaksi risukoksi. Vaikka viime vuonna leikkasimme jonkun verran vanhaa puuta, oli leikkaus jaettava kuitenkin useammalle vuodelle. Niin paljon oksia on poistettava.

Tänävuonna päätin poistaa 3 suurta haaraa, jotta saan latvuston parempaan kuntoon ja puun matalammaksi.  Samalla typistin pysyyn kasvanutta latvustoa. Työvälineiksi tarvittiin korkeat A-tikkaat, terävä saha, oksaleikkurit ja rohkeutta ja tasapainoa kiipeillä latvustossa.

Omenapuu ennen leikkausta

Latvaoksien typistystä

ristiin kasvaneista, hankaavista oksista toinen on poistettava

harvenihan se latvusto
leikattu omenapuu

Saa nähdä miten puu lähtee tänä vuonna kasvuun ja minkälaista satoa se antaa. Odottavan aika on pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommenttiRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)