torstai 13. maaliskuuta 2014

Koulinta for Dummies

Eli koulinta, mitä se nyt sitten on?

Tiuhaan kylvettyjen taimien erottelu ja istutus harvempaan. Helppoa kuin heinänteko. Tästä löytyy mitä moninaisempia hifistely ohjeita, mutta tässä tällainen yksinkertainen, joka toimii ainakin minulla.

Tätä muutamana vuonna tehneenä, olen oppinut kylvämään minimaalisen määrän siemeniä, koska en raaski heittää kasvaneita taimia pois, vaan tosiaan koulin kaikki. Ja kyllä, se alkaa jossain vaiheessa tympiä.
Ja miksi ylipäänsä heittäisin pois hyviä taimia? Kasvatan mieluummin ne terhakoiksi ja vien ne sitten vaikka taimenvaihtopäiville! Tai annan naapurille. Aina löytyy joku, joka niistä ilostuu.

Eli näin minä koulin taimeni.
1. Käytän tarkoitukseen mukaista taimimultaa ja puhtaita istutus astioita. Tässä minulla kylvö-ja    taimimulta, joka ei ole niin vahvaa, mutta annan kasteluvedessä sitten lannoitetta.

2. Kerään kaikki tarvittava lähettyville ja teen itsellesi "liukuhihnan". Näin saan nopeasti ja tehokkaasti koulittua taimenalut.

3. Irrotan taimet istutuspuikon avulla hellästi. Varo rikkomasta hentoja juuria! Tähän voi käyttää myös esimerkiksi haarukkaa.


4. Istutan ne yksitellen omiin ruukkuihin, joka on täytetty hyvälaatuisella, luonnonmukaisella mullalla. Hanki multakaukalo, jolloin pienten astioiden täyttäminen mullalla menee todella nopeasti. Kouraisu multaa astiaan, astian napautus pöytään (tiivistää mullan sopivasti) ja kolo multaan.

5. Istutan taimen hiukan aikaisempaa syvemmälle ja tiivistän mullan kevyesti.

6. Kastelen ja laitan lapun heti. Kymmenien taimien jälkeen, et enää muista mikä oli mikä! (kantapään kautta opittu)
 
 
7. Nosta valoon
 

Minulla lapuissa ei lue sen koomin lajikenimeä, vaan lähinnä mistä kasvista on kyse, mikä väri ja muoto (kun esim.kirjaan tomaatteja...luumu/keltainen, pyöreä jätti / punainen) ja päivämäärä, koska istutin sen. Näillä olen hyvin pärjännyt.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2 kommenttia:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)