keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Eroon ikkunoiden vedosta vanhaan tapaan

Meidän rintamamiestalossa on vielä alkuperäiset ikkunat.
Kylmyys ja veto on todella voimakasta, jos niitä ei tiivistä talveksi. Ne muutamat ikkunat, jotka avaan kesällä, vaativat joka syksy uuden tiivistyksen. Yleensä olen jo aiemmin syksyllä nostanut ikkunat paikalleen, mutta nyt pakkasten tullen ne täytyy tiivistää. Käytän tiivistykseen ihan tavallista pumpulia ja teippaan ikkunat kiinni ikkunateipillä, kuten ennenvanhaan oli tapana tehdä. Näin lämpö ei karkaa ja ikkunat eivät vedä.

näistä vetää todella kylmästi

Operaatioon tarvitsen seuraavat tarvikkeet: vettä kulhossa, sanomalehtiä, sakset, pumpulin, kapean veitsen, tulitikkurasian ja tietenkin ikkunateipin.

tarvikkeet

Aloitan sillä, että nostan sisemmän ikkunan pois ja kuivaan kondenssiveden ikkunoista. Sehän syntyy, kun ilmassa oleva kosteus tiivistyy kylmälle pinnalle. Mielestäni kirkkaimman ikkunan saa sanomalehdellä kuivaamalla (Hesari on ehdottomasti paras tähän). Poistan tarvittaessa vanhan teipin pois.

Kondenssivesi ikkunassa

Seuraavaksi asetan tulitikkurasian ikkunalistalle. Se kerää ikkunoiden väliin tulevan kosteuden itseensä ja ikkunat pysyvät auki koko talven ilman huurtumista.Nostan ikkunan takaisin paikalleen ja aloitan pumpulilla tiivistämisen. Helpoiten saan sen ujutettua paikalleen tavallista ohutta, ruokaveistä käyttäen.

sisäikkuna takaisin paikalleen

pumpuli tiivistää hyvin

Seuraavaksi mittaan sopivan pituisia pätkiä ikkunateipistä. Kostutan leikatun ikkunateipin vesikulhossa. Liutan sen sormien välissä veden alla, jolloin pyyhin samalla ylimääräiset vedet pois. Asettelen märän ikkunateipin sauman päälle. Saranoiden kohdalla joudun vähän leikaamaan teippiä, jotta saan sen kauniisti istumaan sauman päälle. Näin etenen yksi sivu kerrallaan.

mittaan teipin "noin" - mittaan

teipin kastelu

teipin asttelu sauman päälle

Kun kaikki saumat on teipattu, pyyhkäisen ylimääräiset vedet kostealla liinalla ja tarkistan, että kaikki on tiiviisti kiinni. Sitten ei muuta kuin verhot paikalleen ja taas on yhdeksi talveksi lämpöistä ja vedotonta huoneessa. Teippi kuivuu omalla ajalla ja pysyy hyvin paikalla vuosikausia, jos siihen ei koske.

Antaa talven ja pakkasten tulla.

3 kommenttia:

 1. Oi nostalgista hommaa. tuota tein lapsuuden kodissani! Käytin käärittyjä sanomalehti rullia ikkunoiden väliin, tuo pumpuli olisi ollutkin palkon helpompi työntää rakoihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hah, ja täällä askarrellaan edelleen! Tuo tulitikku juttu toimii muuten uusiinkin ikkunoihin.

   Poista
 2. Tämän keinon muistan minäkin! Meidän täytyisi päästä eroon ikkunoiden vedosta ennen talvea. Ei ole tiivisteet enää elastisia, kissakin niitä on päässyt repimään. Onneksi ne on helposti vaihdettavissa.
  https://www.kh-team.fi/palvelut/ikkunoiden-tiivistys

  VastaaPoistaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Näitä luen (tuoreimmat päivitykset ylinnä)